Area, “Arbeit Macht Frei” (dinamita muzicală, JazzFusion)

Share

În 1973, Area apărea într-o emisiune de pa RAI 1, cu “Arbeit Macht Frei”, prezentată ca fiind o trupă italiană care cânta un aşa-numit PopJazz.

Area, legendara formaţie a lui Demetrio Stratos, este o trupă de JazzProgFusion foarte activă în anii 70, când a lansat cinci albume foarte bune.

Cu o trupă de tehnicieni excelenţi în spate, solistul şi organistul Demetrio Stratos oferă nota de originalitate a grupului, evoluând în teritorii muzicale experimentale, cu o voce aparte şi inflexiuni care aduc uneori cu trilurile scoase de Tarzan în junglă, când o chema pe Jane.

Trebuie să înţelegem că această muzică destul de abstractă nu se ascultă cu afectul, ci se degustă cu intelectul, raţionalitatea, cerebralitatea.

Îndeobşte, se consideră că albumul cel mai bun al formaţiei Area este “Arbeit Macht Frei”, din anul 1973, pe care am plăcerea să vi-l ofer.

Această muzică nobilă, complexă, cu lungi pasaje de FreeJazz, este un teritoriu pe care Demetrio Stratos experimentează neîncetat, ca în toate evoluţiile sale muzicale de excepţie, ciudate, exotice, în care apar refrene populare, pasaje de GothicRock şi pasaje de muzică electronică.

Dacă nu asculţi Area, nu vei asculta niciodată Samla Mamma’s Manna, Boud Deun, Ash Ra Tenpel sau Algärnas Trädgärd. Este deja teritoriul arid, abstract al specialităţilor.

Share