home MASS MEDIA Agerpres are un nou Contract Colectiv de Muncă la standarde europene!

Agerpres are un nou Contract Colectiv de Muncă la standarde europene!

Share

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a negociat şi semnat cu noul director general al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, Claudia Nicolae, şi cu membrii Consiliului Director al instituţiei publice de presă, Contractul Colectiv de Muncă pentru perioada 2018-2020.

Documentul conţine standarde europene privind libertatea de exprimare, Codul Deontologic al Jurnalistului, Ghidul de Etică pentru Fotojurnalism şi, nu în ultimul rând, prevederi importante pentru asigurarea unor condiţii de muncă demne de o instituţie publică de presă.

Contractul reglementează drepturile şi obligaţiile angajaţilor şi angajatorului, stabilind, pe lângă măsuri ferme pentruapărarea şi garantarea locurilor de muncă, şi o serie de norme privind funcţionarea dialogului social la standarde europene.

Contractul încheiat cuprinde prevederi care oferă garanţii profesionale pentru jurnaliştii agenţiei, cum ar ficlauza de conştiinţă. De asemenea, CCM garantează caracterul confidenţial al surselor de informare ale jurnalistului Agerpres.

Aceste prevederi sunt menite să garanteze independenţa editorială a Agenţiei Naţionale de Presă şi libertatea de exprimare a angajaţilor Agerpres, dar şi obligaţii profesionale pentru îndeplinirea misiunii prevăzute în Legea de organizare şi funcţionare a ANP Agerpres, şi anume de a prezenta în mod obiectiv și echidistant realitățile vieții social-politice, economice, religioase și cultural-științifice ale țării, promovând valorile democratice, civice și morale.

Înfiinţată în anul 1889, Agenția Națională de Presă Agerpres este prima agenție de presă din România. Instituția s-a numit, de-a lungul vremii, Agenția Telegrafică a României sau Agenția Română, Agenția Telegrafică Română “Orient-Radio” – RADOR, Agenția Română de Presă – Agerpres, Agenția Națională de Presă ROMPRES și, din 2008, Agenția Națională de Presă Agerpres.

Contractul a fost înregistrat astăzi, 12 decembrie 2018, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti şi este valabil până la data de 12 decembrie 2020.

Departament Comunicare SRJ MediaSind
Bucureşti, 12 decembrie 2018

Citeşte şi
Un responsabil Agerpres a reclamat MediaSind la CNCD, susţinând că este discriminat, ca şi soţia
Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind întrunit astăzi, 1 iulie 2019, a
Un fake news grosier a fost comis astăzi de Realitatea.Net, că, vezi, Doamne, Klaus Iohannis
Directorul general al Agerpres, Claudia Nicolae, a afirmat, la audierile din Comisia pentru cultura din
MediaSind adresează autorităţilor un apel, prin care solicită autorităţilor să salveze locurile de muncă de
Sergiu Olteanu, şeful Departamentului Foto de la Agerpres, a refuzat să dea Poliţiei controlate de
MediaSind, organizaţia reprezentativă a jurnaliştilor din România, cere demiterea ministrului Culturii. Lucian Romaşcanu este în
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, s-a dat singur în gât pe sine însuşi, dezvăluindu-şi planurile. El
Alexandru Giboi, directorul general al Agerpres, îşi exprimă îngrijorarea asupra politizării mass-media publice din România.
Federaţia Europeană a Jurnaiştilor (FEJ) anunţă că un proiect de lege ameninţă independenţa Agenţiei de
Share