Adrian Năstase, propagandă în favoarea Rusiei şi Chinei

Share

Atunci când ne uităm la ce spune Adrian Năstase, să o facem cu atenţie, e instructiv: omul a fost prim-ministrul României.

Ca președinte al Fundației Europene Titulescu, fostul premier Adrian Năstase, condamnat în două dosare, face vizite în China și Rusia. La București, îl invită pe ambasadorul Rusiei să modereze dezbateri.

Academia Română crede că, în acest fel, este promovat interesul național, scrie Petre Bădică de la Newsweek.

Având girul celei mai importante instituții academice din România, Adrian Năstase a găsit uși deschise și interlocutori în China și Rusia pentru o serie de discuții și „mese rotunde”.

La întâlnirile cu profesori, cercetători și politicieni din Rusia și China, Adrian Năstase nu ridică nici o întrebare legată de regimurile dictatoriale din aceste două state.

Interlocutorii vorbesc doar despre cooperarea dintre România, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, și despre necesitatea unor relații economice, diplomatice și politice mai strânse.

Guvernul a adoptat în ședința din 27 ianuarie un memorandum, care prevede excluderea companiilor chineze de la licitațiile pentru infrastructură.

„La 11 aprilie 2017, Casa Titulescu – Fundația Europeană Titulescu, împreună cu Ambasada Federației Ruse în România, au organizat conferința Securitate Europeană și Regională: România și Rusia contribuind în a consolida un climat de încredere în jurul Mării Negre .

La conferință au fost prezente personalități din lumea academică, economică și diplomatică, reprezentanți ai unor instituții academice de prestigiu din România și din Rusia.

Conferința a fost moderată de Președintele Fundației Europene Titulescu, Adrian Năstase, și Valery Kuzmin, ambasador al Federației Ruse în România”, se arată în raportul mai sus menționat.

S-a discutat printre altele despre situația de la Marea Neagră, interesele strategice ale Rusiei și României.

Nicolae Dolghin, expert la Asociația de Studii Geopolitice si Geostrategice, a vorbit despre „Viitorul relațiilor dintre România și Rusia conform documentelor oficiale de planificare strategică”.

Oleg Barabanov, director adjunct al Institutului de Studii Europene din Moscova, a vorbit de „Securitatea europeană în noua strategie de politică externă a Rusiei”.

Alexander Serguin, profesor la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, a vorbit de „Sinergiile Uniunii Europene la Marea Neagră și programele Parteneriatului Estic: platforme de cooperare sau de diviziune?”

La final, Adrian Năstase și ambasadorul Rusiei și-au arătat satisfacția față de cum au decurs discuțiile. Cool, nu?

Share