3 afecțiuni grave care pot duce la pierderea dinților și cum să le previi

Share

Pierderea dinților de lapte este absolut normală, însă când apare acest fenomen la o vârstă adultă este datorată unor afecțiuni patologice.

Afecțiunile severe de la nivelul dinților, cariile și boala parodontală pot fi doar câteva dintre probleme care pot duce la pierderea dinților.

Astăzi, însă, datorită noii tehnologii apărute în cabinetele stomatologice, vindecarea este posibilă, iar tratamentele nu sunt dureroase pentru pacienți. 

Cum previi cele 3 afecțiuni grave care pot duce la pierderea dinților?

  1. Gingivita

Este o inflamație a gingiilor și poate fi considerat primul semn al parodontozei (țesuturile care susțin dinții). 

Gingivita poate parcurge mai multe etape (de la simplă la severă), însă atunci când nu este tratată și ținută sub control ea poate deveni agresivă. În același timp dacă sistemul imunitar nu este puternic, pentru a ține sub control bacteriile din cavitatea bucală – acestea se vor răspândi mai rapid.

O alimentație sănătoasă poate ajuta mult în acest caz. 

  1. Boli ale pacientului

Edentația poate apărea din cauza hipertensiunii arteriale, iar dacă mergi la un cabinet dentar, ți se va confirma acest lucru. 

Specialiștii din domeniul stomatologiei consideră că fiecare dinte pe care-l pierdem, va crește șansele de a dezvolta o boală de inimă, inclusiv hipertensiune arterială. 

Se pare că există o legătură între infecțiile parodontale și aceste boli de inimă, în special accidentul vascular cerebral.

Încă o asociere a fost făcută la persoanele în vârstă cu boala numită osteoporoză. Această poate afecta orice os din corp, în special șoldurile, coloana vertebrală sau încheieturile. Însă, s-a observat o legătură și cu pierderea dinților, care dacă nu este tratată la timp poate duce la declinul maxilarului.

  1. Parodontoza

Una dintre cauzele pierderii dinților, chiar și de la vârste tinere. Este văzută ca o afecțiune cronică a gingiei, fiind inflamată și care afectează țesuturile de susținere a dintelui pe arcadă. 

Acest diagnostic de parodontoză poate fi stabilit doar în urmă unui examen stomatologic. Dentistul va verifica existența plăcii dentare și a tartrului și dacă există sângerări cronice ale gingiei. În funcție de măsurători și rezultate, îți va propune variantele de tratament. Una dintre ele fiind cea de implant dentar

Deși poate nu realizăm, însă sănătatea noastră generală depinde de sănătatea noastră dentară. De aceea este recomandat să parcurgem vizitele regulate la medicul dentist pentru a identifica din timp afecțiunile și pentru a reduce riscul de pierderea a dinților sau alte complicații.

Share