Ziare.com anunta apocalipsa fiscala

Share

Nu este pentru prima data cand Ziare.com face acest lucru. Cel mai simplu mod in care poti face rau este sa publici un text (ca este prost scris nici nu conteaza prea mult), pe care sa-l dai la apa.

Folosesti in el cuvintele-cheie care se cauta (dezastru, apocalipsa, faliment, prapad, facturi, subventii etc.). Cand dezvolti, impopoţonezi aceste cuvinte cu adjective puternice, rezultand urmatoarele constructii: condamnati la dezastru, falimentul statului, prapad general, dezastru national.

In stadiul descriptiv, in loc sa explici ce se va intampla, afirmi raspicat cateva lucruri, despre care sustii ca se vor intampla negresit. Iata:

Cand iarna se va apropia, cand euro nu va mai putea fi tinut in frau, salariile si pensiile vor veni deja taiate, iar preturile vor arunca in aer puterea de cumparare a romanilor

Guvernantii repede asumatori de raspundere fara nicio raspundere in fata unor distrati de parlamentari vor simti pentru prima oara ce insemna fiorii esecului unei politici chioare, fara viziune, ce a avut dintotdeauna drept unic scop capatuirea personala.

Urmeaza punerea pe tapet a unor realitati foarte actuale, care sunt alterate prin afirmatii dure, insa extrem de discutabile. Si impanate cu multe paranteze explicative:

Dintre toate guvernele postdecembriste, Boc I, II, III si IV a avut discursul cel mai radical (din aceasta cauza si cel mai ipocrit si demagogic), a inregistrat cele mai colosale esecuri (a inceput fara sa finalizeze tot ce i-a trecut prin cap), a realizat cele mai mari prostii (a adoptat cele mai multe legi neconstitutionale si cele mai multe masuri pe care apoi a trebuit sa le anuleze) si, nu in cele din urma, a reusit unica performanta de a minti un popor intreg luni de zile fara nicio mustrare de constiinta, pentru ca apoi sa il umileasca total recunoscandu-i ca l-a pacalit, fara insa sa plateasca aceasta minciuna nici intr-un fel.

E destul de greu de priceput ceva din aceasta fraza. Daca te incordezi, intelegi ca Emil Boc, in ultimul an si jumatate, a avut cel mai radical discurs dintre toti prim-ministrii Romaniei? Probabil dupa 1989, decembrie. Zau?

Cabinetul Boc ar fi inregistrat “cele mai colosale esecuri”. Trecem rapid peste faptul ca in fata cuvantului “colosal” nu poti sa pui un superlativ, pentru ca este chiar el un superlativ in sine. Nu sunt insa convins ca executivul lui Boc a avut cele mai mari esecuri.

Boc si ai sai din guvern ar fi mintit un popor intreg luni de zile “fara nici o mustrare de constiinta”, pentru ca apoi “sa il umileasca total”, fara “sa plateasca aceasta minciuna nici intr-un fel”.

Iarasi imi permit sa observ ca ar fi fost corect “in nici un fel”, nu “nici intr-un fel”. Limba romana nu e troaca de purcei. Dincolo de aceasta, e discutabil daca Boc a mintit fara sa aiba mustrari sau avandu-le. Nici nu stim daca a mintit, pentru ca acum cateva luni nu stiam ce dezastru economic va cuprinde Europa.

Nu inteleg nici care e diferenta dintre “a umili” si “a umili total” (poate imi explica cineva) si nici nu am convingerea ca Emil Boc nu va plati pentru greselile sale cumva pana la urma. Pentru ca este clar ca a facut greseli.

Daca ar fi sa ne luam dupa ultimul paragraf al textului insailat de Ziare.com, intitulat gongoric “Breaking news: va prezentam dezastrul asa cum este el!“, ar trebui probabil sa ne pregatim acum sa fugim in munti, ca se prabuseste lumea in curand:

Nimic nu ne mai poate scapa, cu atat mai putin incercarile disperate ale guevrnantilor de a slabi porcul in ajun de taiere. El este deja prea gras, iar la iarna se va prabusi sub propria grasime, prostie, lene si minciuna.

Eu ma indoiesc ca lucrurile stau asa si am inteles cu destula usurinta ce inseamna “guevrnanti”-i despre care scrie autorul articolului, probabil stresat de unitatea de control, comanda si conducere aflata in fruntea bucatelor la Ziare.com, care cu siguranta induce un stress extraordinar.

Nu sunt deloc convins ca “guevrnantii” fac incercari disperate de a slabi porcul in ajun, nici ca acesta se va prabusi la iarna in propria grasime. Da, exista prostie, lene, minciuna, grasime, ticalosie, coruptie, dar eu prefer sa scriu despre aceste lucruri argumentat, pe un ton calm, fundamentandu-mi logic afirmatiile, nu dand cu parul ca tembelul.

Asemenea texte aberante nu fac decat rau si creeaza confuzie si induc panica. Ori noi nu avem nevoie de asa ceva acum, azi, aici, in Romania, ci de foarte mult calm, de o minte rece, analitica. Si de multa luciditate.

Share