EUROVISION: Le Point – Voturile juriului, negociate la hotel

Share

Concours de l’Eurovision : la France conteste les règles – este titlul unui articol aparut pe 2 iunie a.c. in publicatia franceza Le Point.

Bine, ca Franta contesta regulile Eurovision, dupa ce a obtinut un rezultat bun, comparabil cu penibilitatea piesei de plaja, bere si stridii cu care s-a prezentat, aceasta mi se pare mai putin important.

Mult mai important mi se pare urmatorul pasaj:

Selon le groupe, dans les couloirs de l’hôtel qui accueillait les différentes délégations des pays européens à Oslo, les tractations allaient bon train. Les délégués s’échangeaient des points en passant des alliances, dénaturant ainsi le sens du concours.

“C’est un scandale ! Nous dénoncerons ces procédés lors du prochain comité de l’Eurovision”, indique Nicolas Pernikoff, directeur des variétés et divertissements du groupe.

Recunosc ca nu sunt un fan al limbii franceze, dar, dupa cate am impresia (si cred ca nu ma insel), fragmentul pe care l-am reprodus inseamna cam asa:

Conform grupului France Television, pe culoarele hotelului unde erau cazate delegatiile tarilor europene participante la concursul de la Oslo, tratativele erau in toi. Delegatiile faceau aliante si schimb de puncte, denaturand astfel sensul concursului.

” E un scandal! Vom denunta aceste procedee la viitorul comitet Eurovision”, anunta Nicolas Pernikoff, director al departamentului de divertisment in grupul France Television.

E foarte grav daca este asa. Inainte de concurs, The Guardian afirmase ca Romania, Finlanda si Rusia fac jocuri de culise si aliante. Aceste informatii ante-ludum rimeaza cu informatiile din surse franceze.

Francezii au idei fistichii. De exemplu, sa nu mai fie decat televoting. Sa ne aducem aminte ce s-a intamplat acum un an in Belgia, unde superba “Someday” a Herei Bjork a pierdut in Marea Finala in fata unei melodii mediocre, exlusiv pe televoting.

Deci nici asa nu e bine. Dar cum e bine? In primul rand, ar trebui, dupa parerea mea, eliminat cumva votul pe prietenii intertari si reciprocitati. Am avut aceasta discutie de mai multe ori cu oameni implicati in fenomenul Eurovision.

Nu cred ca actuala forma a concursului poate oferi solutii, pentru ca, chiar daca elimini miza financiara (in spatele celor pe care ii vedem se afla case de productie muzicala, care fac harcea-parcea valoarea muzicala concurente, prin interventii si presiuni enorme), tot ramane problema faptului ca orice membri ai oricarui juriu sunt oameni, sunt supusi influentelor si voteaza in functie de ele si de interesele lor.

In viziunea mea, Eurovision este un concurs muzical care a ajuns in impas.

Share