La ROVIGO, prim-ministrul este numit “tovarasul Boc”

Share

Cazul lichidarii judiciare a firmei Poligraf SRL merge inainte, cu accente grotesti.

Unul dintre acestea s-a consumat ieri, cand un fost salariat de la ziarul “Cotidianul” a avut o discutie absolut fabuloasa cu un domn de la ROVIGO, care se ocupă de cazul Poligraf SRL.

O reproduc in continuare:

– Alo, sunteti ROVIGO?
– Da.

– Domnul Icsulescu?
– Da.

– Sunt Igrecescu, fost angajat la “Cotidianul”. As vrea sa imi spuneti care este situatia salariilor restante, avand in vedere ca stiu ca a fost inchisa cartea de munca pe 13 martie a.c..

Fostul salariat a prezentat in continuare detaliat, telefonic, in cateva cuvinte, situatia. Replica domnului de la ROVIGO a fost absolut consternanta:

– Nu vedeti ce face tovarasul Boc? Cu pensiile, cu salariile bugetarilor?
– Domnul Boc nu are nici o legatura cu situatia noastra, a fostilor angajati de la “Cotidianul”, cel vinovat este tovarasul Sorin Ovidiu Vantu.

A urmat o tacere la capatul celalalt al firului, apoi domnul a inceput sa spuna ca fostii salariati depind de fondul de garantare, pentru ca “nu sunt bani”.

Replica fostului angajat a fost ca la Cotidianul au fost calculatoare, birotica, ori carti.

Angajatul de la ROVIGO a confirmat ca “birotica si calculatoarele vor fi vandute, in timp ce cartile nu, pentru ca ele sunt proprietatea Editurii Univers, dar angajatii sunt pe locul al doilea. Prioritate are la bani lichidatorul, apoi angajatii, apoi statul”.

Fostul salariat a intrebat: “O sa ne mai ramana si noua ceva, dupa ce isi iau ceilalti partea?” Raspuns: “Stati linistit ca veti lua trei salarii. Ca vor fi minime sau medii, nu se stie”.

Si cand?
E, peste cateva luni, mai e de asteptat, dar stati linistiti ca o sa le luati.

Eu cred ca domnii de la ROVIGO se uita prea mult pe Realitatea TV. Dar aceasta are mai putina importanta.

Este bine sa stabilim mai clar cateva lucruri. In primul rand, ROVIGO ar fi trebuit sa faca o multime de investigatii – pe care nu stim daca le-a facut sau nu, inainte sa ajunga sa puna banii ce trebuie dati fostilor angajati in sarcina fondului de garantare (despre care am mai scris).

Cert este ca de la bun inceput ROVIGO a parut convinsa de ceea ce nici nu cercetase inca, anume de faptul ca nu mai sunt bani deloc (sau aproape deloc).

In al doilea rand, este vorba despre salariul minim pe economie – cel pe care au semnat angajatii in contractele individuale de munca. Daca se uita ROVIGO cum si-a sifonat Vantu banii prin cele paradisuri fiscale, ca sa piarda cat mai putini cu putinta, era posibil sa apara surse din care sa se primeasca toti banii datorati salariatilor.

Firma de lichidatori avea, in mod normal, tot interesul sa faca acest lucru, pentru ca onorariul ei ar fi crescut. O buna intrebare este: de ce nu ar avea firma tot interesul sa faca acest lucru?

In ce priveste salariul minim sau mediu, astea sunt fonfleuri de ROVIGO, pentru adormit fostii angajati. Este vorba despre doua sau trei salarii minime pe economie, care se platesc de la un fond de garantare, constituit prin cotizatiile date de toate firmele din Romania si care este folosit in asemenea situatii.

Share