Vladimir Putin: Sarcina Rusiei e de a crea o lume nouă

Share

Vladimir Putin spune că “sarcina Rusiei este de a crea o lume nouă” și amenință că, “dacă statele occidentale nu vor face un compromis, cu privire la Ucraina, atunci lumea va vedea unde duce o astfel de aroganță”.

Putin a afirmat aceste lucruri, la o întâlnire a clubului de discuții Valdai, desfășurat în stațiunea rusă Soci, de la Marea Neagră.

Vladimir Putin: Sarcina Rusiei e de a crea o lume nouă

Liderul politic de la Moscova susține că Rusia a testat cu succes “o nouă rachetă strategică, cu propulsie și capacitate nucleară”, Burevestnik.

Programul de dezvoltare a Burevestnik a fost anunțat de Putin, în martie 2018, ca parte a unei inițiative mai ample de dezvoltare a unei noi generații de rachete intercontinentale și hipersonice, din care face parte și racheta Kinjal.

Putin a afirmat că misiunea Rusiei este de a crea o lume nouă și a dat vina pe hegemonia occidentală, pentru ofensiva acerbă a Moscovei, în Ucraina, susținând că războiul este parte a unei confruntări de lungă durată cu Occidentul:

Citeşte şi: 

“Avem sarcina, în esență, să construim o lume nouă. (…) Occidentul are întotdeauna nevoie de un inamic“.

Președintele rus a acuzat Occidentul că a pierdut contactul cu realitatea, din cauza războiului din Ucraina.

Dacă liderii săi au uitat cum să facă compromisuri, “atunci lumea va trebui să vadă unde duce o astfel de aroganță”, a avertizat acesta, considerând că liderii occidentali au fost cei care au alimentat conflictul din Ucraina.

“Europa se îndepărtează de noi și creează o nouă Cortina de Fier. Tot timpul auzim «trebuie», «avertizăm»… dar ce drept ai să avertizezi pe cineva?

Citeşte şi: 

Poate că este timpul ca Occidentul să dea la o parte aroganța, să înceteze să se comporte așa față de lume.

Toată lumea realizează că într-un sistem internațional în care domnește arbitrariul că oricine poate fi atacat pur și simplu din cauza faptului că nu știu ce țară nu a fost plăcută de hegemon, care și-a pierdut simțul proporției și, aș adăuga eu, simțul sinelui.

Trebuie să recunoaștem din păcate că adversarii noștri și-au pierdut simțul realității“, a afirmat Putin.

Despre politica externă a Rusiei, președintele rus a spus că “Dintotdeauna am încercat și încă încercăm să oferim soluții care să țină cont de interesele fiecăruia, dar interlocutorii noștri din Occident par să fi uitat complet că există concepte precum auto-reținerea rezonabilă, compromisurile, disponibilitatea de a ceda ceva pentru a obține ceea ce este acceptabil pentru toată lumea“.

Share