VIDEO Ucraina cere oficial aderarea accelerată la NATO

Share

Ucraina urmează să ceară în mod oficial o ”aderare accelerată la NATO”, anunţă vineri preşedintele Volodimir Zelenski, imediat după ce Rusia a anexat patru regiuni din Ucraina, relatează AFP..

Preşedintele ucrainean a semnat o cerere oficială de aderare la NATO, potrivit unei înregistrări video pe care a postat-o pe Facebook, imediat după ce Vladimir Putin a susţinut un discurs de anexare a patru regiuni ucrainene.

”De facto, noi ne-am dovedit conformitatea cu normele Alianţei. Ele sunt reale pentru Ucraina – reale pe câmpul de luptă şi în toate aspectele interacţiunii noastre”, scrie pe Facebook Zelenski.

”Avem încrederi unii în alţii, ne ajutăm şi ne protejăm reciproc. Asta înseamnă o Alianţă”, subliniază el.

”Adoptăm o măsură decisivă semnând candidatura Ucraineii în vederea unei aderări accelerate la NATO”, anunţă şeful statului ucrainean, în această înregistrare video difuzată pe reţele de socializare.

Preşedintele ucrainean a mai anunţat vineri, în această înregistrare video, că nu va negocia cu Rusia atât timp cât Vladimir Putin se află la putere, imdiat după ce liderul de la Kremlin a cerut Ucrainei să capitleze.

Vladimir Putin a îndemnat vineri Ucraina ”să înceteze imediat” ostilităţile şi să ”revină la masa negocierilor”.

Zelenski i-a răspuns că ”Ucraina nu va negocia cu Rusia atât timp cât Putin este preşedintele Feedraţiei ruse. Vom negocia cu noul preşedinte”.

El denunţă, în această înregistrare video o ”farsă a anexării” şi acuză Rusia că ”încearcă să fure ceea ce nu-i aparţine”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a oficializat vineri, într-un discurs-fluviu anexarea regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporijea, în care a criticat virulent Occidentul şi a cerut Kievului să capituleze.

Pe de altă parte, o mulţime de oameni s-a adunat în centrul Moscovei, înaintea unui concert care sărbătoreşte anexarea a patru regiuni din Ucraina – Zaporijjea, Herson, Doneţk şi Lugansk, ocupate de trupe ruse.

Share