Gazprom suspendă livrările prin Nord Stream pe o perioadă nedeterminată

Share

Gazprom a anunţat că aprovizionarea cu gaz natural prin Nord Stream 1 va rămâne oprită.

Gazprom susţine că s-a constatat că turbina principală cu gaz, de la stația de compresoare Portovaya, de lângă Sankt Petersburg, are o scurgere de ulei la motor.

Constaatarea ar fi fost făcută în timpul unei inspecții comune cu Siemens Energy, care se ocupă de mentenanța turbinelor, relatează Reuters.

Rusia folosește gazul ca armă, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel.

Decizia Rusiei de a menține închis gazoductul Nord Stream 1 – aparent din cauza unei scurgeri de ulei – nu a fost bine primită de liderii europeni.

„Mișcarea Gazpromului din păcate nu este o surpriză. Folosirea gazului ca armă nu va schimba cursul acțiunilor UE. Ne vom accelera drumul spre independența energetică”, a spus pe Twitter Charles Michel, președintele Consiliului European.

Siemens Energy a spus că scurgerea uleiului de motor nu este un motiv pentru a opri turbina Nord Stream

“Asemenea scurgeri nu afectează în mod normal funcționarea unei turbine și pot fi sigilate la fața locului. Este o procedură de rutină în cadrul lucrărilor de întreținere”, a spus compania.

“De asemenea, apariția acestui tip de scurgere nu a dus în trecut la oprirea operațiunilor. În prezent, Siemens Energy nu este contractată pentru a efectua lucrări de întreținere, dar este în așteptare”, a spus compania.

Gazprom a spus că turbina nu ar putea funcționa în siguranță până când scurgerea nu este reparată și nu a dat un interval de timp pentru reluarea furnizării de gaz prin conductă, care trebuia să reia furnizarea sâmbătă, după o pauză de mentenanță de trei zile.

Gazprom a declarat că raportul privind detectarea scurgerilor de ulei „a fost semnat și de reprezentanții Siemens”.

Gazprom a citat Siemens spunând că reparațiile necesare nu se pot face decât în ​​„condițiile unui atelier specializat”.

Într-o declarație pe Telegram, Gazprom a furnizat ceea ce a spus că este o imagine care arată scurgeri de ulei pe echipamentele de la stația de compresoare.

Share