Valeri Kuzmin, furibund la adresa lui Bogdan Aurescu

Share

Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a explicat că relaţia bilaterală dintre România şi Rusia s-a deteriorat şi mai mult.

Totul – în contextul războiului din Ucraina, până la stadiul în care dialogul politic şi diplomatic este practic îngheţat.

Valeri Kuzmin, furibund la adresa lui Bogdan Aurescu

Kuzmin s-a arătat deranjat de atitudinea fostului ministru de Externe, Bogdan Aurescu, în prezent judecător la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, despre care a spus că a pus vina pe Rusia, „cu spume la gură”, pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucea.

Aducând în discuţie problema Tezaurului, ambasadorul a repetat că Rusia nu datorează nimic României, ci, dimpotrivă, a iertat România de datoriile pe care le avea faţă de Rusia, povestind în acest sens ce i-a spus Brejnev, lui Ceauşescu, în anii ’60, conform News.ro.

„După ce a început operaţiunea specială din Ucraina, România a fost între primele ţări care a definit această operaţiune drept agresiune şi, cu spume la gură, a început să dea vina pe Rusia.

Citeşte şi: Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, despre invazia Rusiei: „Cea mai politicoasă operaţiune militară specială”

Inclusiv putem să ne amintim şi incidentul de la Bucea, nu vreau să zic cine exact, dar ei au dat vina pe Rusia, direct, fără nici o investigaţie”, a declarat prin intermediul unui interpret ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin.

Diplomatul Moscovei s-a arătat deranjat că România s-a adresat justiţiei internaţionale, în legătură cu crimele de război de la Bucea.

„Nu a fost niciodată nici o dovadă nici atunci, nici acum, nu au reuşit să ne dea cel puţin o listă de oameni care, după spusele lor, ar fi fost ucişi de militarii ruşi”, a spus ambasadorul.

Citeşte şi: Kuzmin către Şoşoacă: SUA împing România şi R. Moldova într-un conflict cu Rusia

„Un diplomat de excelenţă al României, care acum ocupă un loc la Curtea Internaţională de Justiţie (Bogdan Aurescu – n.r.), a pus atunci, cu spume la gură, vina pe Rusia pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucea fără nici o dovadă şi a promis Rusiei că o va aduce în faţa tribunalului şi aşa mai departe”, a reproşat ambasadorul.

El susţine în schimb că tot ce s-a întâmplat la Bucea „a fost organizat de agenţiile de PR din Ucraina şi Marea Britanie”.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia de crime de război la Bucea, acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Acuzaţiile se referă la uciderea în masă a civililor ucraineni şi a prizonierilor de război de către forţele armate ruse în timpul luptelor şi al ocupării oraşului Bucea, în prima parte a invaziei ruseşti pe scară largă din Ucraina.

Orori marca Rusia

Dovezi fotografice şi video ale masacrului au apărut la 1 aprilie 2022, după ce forţele ruseşti s-au retras din oraş. Potrivit autorităţilor locale, 458 de cadavre au fost recuperate din oraş, inclusiv nouă copii cu vârsta sub 18 ani.

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a documentat uciderea ilegală, inclusiv execuţii sumare, a cel puţin 73 de civili. Fotografiile au arătat cadavre de civili, aliniate cu mâinile legate la spate, împuşcate de la mică distanţă.

Ucraina a cerut Curţii Penale Internaţionale să investigheze ceea ce s-a întâmplat ca parte a anchetei sale în curs de desfăşurare privind invazia, pentru a determina dacă au fost comise crime de război sau crime împotriva umanităţii.

Problema Tezaurului, “o pisică moartă scoasă de la naftalină”

Vorbind despre deteriorarea relaţiei bilaterale dintre România şi Rusia, ambasadorul Valeri Kuzmin a constatat că dialogul politic şi diplomatic este practic îngheţat şi a amintit cu dezaprobare de reducerea reciprocă a personalului diplomatic şi de închiderea centrelor culturale ruse în cursul anului trecut.

Totodată, a reamintit că România a declarat că va antrena piloţii ucraineni pentru avioanele de luptă F-16, care, a subliniat diplomatul, sunt capabile să transporte rachete cu rază lungă de acţiune de 500 de km şi rachete nucleare.

Noi ameninţări

El a spus că în cursul anului trecut, partea rusă a atras atenţia autorităţilor române de mai multe ori că este inadmisibilă asistenţa militară persistentă acordată aşa-zisului „regim criminal neonazist de la Kiev”.

“Eforturile noastre”, a punctat Valeri Kuzmin, “au vizat avertizarea autorităţilor române că eventuala folosire a avioanelor americane de luptă de pe teritoriul românesc în viitoare operaţiuni militare – acele avioane ar urma să fie date Kievului în curând, chiar au apărut ştiri recente că unele dintre ele deja au fost desfăşurate în Ucraina – împotriva populaţiei sau a forţelor armate ruse, acest fapt va fi considerat de Rusia drept o implicare directă în conflictul ucrainean”

Share