Turcescu: Tabloidizarea va continua (Rl)

Share
Emisiunea „100 % cu Robert Turcescu” se va întoarce cât de curând pe micile ecrane. După 7 ani de colaborare la Realitatea, jurnalistul a semnat de un contract pe trei ani cu B1.
===

De ce a fost scoasă emisiunea „100%” din grila Realităţii TV?
Robert Turcescu: E o bună întrebare şi pentru mine. Nu am un răspuns foarte clar. Probabil că, la un moment dat, formatul emisiunii, care s-a dorit a fi mai puţin tabloidizat în comparaţie cu ce se întâmpla la televiziunea concurentă, n-a mai fost atât de bine situat în cercetările de audienţă, deşi avea zile în care reuşea să bată Antena 3. Atunci s-a căutat o formulă prin care să se ajungă la o victorie categorică. Nimeni nu a ţinut cont că, totuşi, cele două emisiuni aveau public diferit.

FOTO: Paul Gorban

Eu nu am fost dispus să intru într-o „horă” a rating-ului cu orice preţ, pentru că ştiu ce generează o astfel de poveste. Generează nevoia de a avea mai mult „show” decât e propriu felului meu de a face jurnalistică.

Refuz, încă, şi cred că voi refuza, cel puţin până în momentul în care voi decide să nu mai fac acestă meserie în televiziune, să aduc pe micul ecran nişte figuri publice doar pentru că ele stârnesc un soi de atenţie din partea publicului, şi în felul ăsta aduc şi audienţă. Prefer să călăresc, să zic aşa, cai de rasă şi nu cai de circ.

citeste si: 100% revine pe ecrane (Romania libera)

În contextul în care până şi ştirile au devenit „entertainment”, unde credeţi că s-ar situa emisiunea dumneavoastră?
R.T.: Eu ştiu că televiziunea nu este un amvon. Nu suntem la biserică, nici într-o bibliotecă. Televiziunea presupune şi zona de „show”. Dar eu cred că este suficient „show” şi că o emisiune, n-aş spune serioasă, pentru că asta ar însemna că celelalte emisiuni sunt neserioase, ci o emisiune aplecată mai mult spre zona jurnalismului de televiziune, cum intenţionez să fac 100% şi în formula cu B1, e necesară şi, pentru unii, chiar dorită.

Am semnat un contrat pe 3 ani cu B1, pentru că estimez (şi ştiu că n-o să sune foarte încurajator mai ales pentru tinerii jurnalişti) că după 2-3 ani lucrurile, cel puţin în ceea ce priveşte emisiunile de televiziune, vor merge din rău spre mai rău. Nu văd speranţe ca show-urile din televiziune
să-şi revină brusc.

Uitaţi-vă la ce se întâmplă în presa scrisă şi veţi vedea că asta se va întâmpla în continuare şi în mediul televizual. Eu nu îmi fac speranţe că lucrurile în televiziune se vor îndrepta şi că vom asista la adevărate acte de jurnalism.

Tabloidizarea va continua. Va avea tuşe din ce în ce mai groase. Probabil că peste 3 ani, când mi se va termina contractul cu B1, voi decide, cel puţin în ceea ce priveşte televiziunea, să nu mai fac această meserie… citeste tot aici

Sursa: Romania libera

Share