Claudiu Serban, directorul general al Editurii “Evenimentul şi Capital”, ar dori, asa cum scrie in Evenimentul zilei, “simplificarea procedurilor de angajare şi de concediere”.
FOTO: EvZ
Serban se plange ca resimte acut în mass-media “contractul colectiv de muncă la nivel de ramură” si ar dori “ca acest contract colectiv de muncă să se aplice doar celor care l-au semnat şi agreat, nu tuturor, fără posibilitatea de a interveni”.
În opinia sa, “nu e încurajată performanţa şi prin dificultatea de a desfiinţa un post. Din practica juridică, probabil că foarte puţine din procesele unui angajat contra angajatorului au fost câştigate de angajator. Este o birocraţie excesivă”.
===
Haideti sa restabilim putin realitatea lucrurilor. In fapt, ca sa spun asa, pana cand baietii astia care n-au nici o legatura cu fenomenul numit presa nu au dat de greu, nu s-au plans de Contractul Colectiv din Mass-Media.
Au dat de greu cand au inceput sa dea afara aiurea-n tramvai, dupa bunul plac, in dispretul Legii Romane, exact jurnalistii cei mai incomozi dintre putinii jurnalisti buni pe care ii mai aveau in solda.
Au dat de greu, atunci cand acestia au intentat procese, pe care au inceput sa le castige in serie, iar rezultatul este ca, dincolo de bugetele subtiate ale firmelor care editeaza aceste publicatii din cauza incompetentei manageriale, subtierea s-a accentuat, cand aceste societati au inceput sa fie obligate de instante sa le dea bani jurnalistilor concediati abuziv.
Adica: in dispretul Codului Muncii (pe care de mai mult timp vor sa-l schimbe, adica sa-l faca mai lax exact in ceea ce priveste concedierea sclavilor de firma si restructurarii posturilor) si a Contractului Colectiv din Mass-Media (in acelasi scop).
Asa trebuie citite cuvintelele lui Claudiu Serban, preluate la ordin de catre un sclav angajat si rostogolite in mass-media. Este bine sa observam ca autorul articolului a preferat sa o dea anonima, astfel incat, cand sunt vreo 50 de procese in curs intre jurnalisti si angajatorii lor care au incalcat mai multe legi, sa nu se faca de ras si sa nu il arate cu degetul confratii pe la conferintele de presa.
In drept, ca sa spun asa, initial legea care stabilea cum functioneaza aceste contracte colective era exact cum vor stapanii de sclavi din presa: se aplica numai celor care apareau in anexa. Din anul 2003 insa lucrurile s-au schimbat, pentru ca noul Cod al Muncii prevede ca toate contractele colective se aplica tuturor societatilor de drept romane.
Ai inteles, Claudiu?
NOTA: Oare va fi existand vreo legatura intre faptul ca website-ul Mediasind, singurul unde poti gasi, in acest moment, Contractul Colectiv de Munca in Ramura Mass-Media, a fost atacat in maniera DoS (Denial of Service), iar timp de trei saptamani documentul nu a mai putut fi citit, sa nu cumva sa afle sclavii ce drepturi ar trebui sa aiba si nemultumirea manifesta a lui Claudiu Serban de la “mogulul cel bun”?