home MASS MEDIA, STIRI DESPRE TELEVIZIUNI Turcescu: Presa din Romania e in rahat pana-n gat

Turcescu: Presa din Romania e in rahat pana-n gat

Share

In a doua parte a interviului meu cu Robert Turcescu, mi-am propus sa discut cu acesta cateva chestiuni legate de actualitatea din presa romana, care au, intr-un fel sau altul, dar indirect (in cursul discutiei) legatura si cu politica. As fi putut sa detaliez pe subiecte politice, insa nu mi-am propus in acest moment sa fac asta, ci mai curand sa vad putin cum priveste in urma, spre Realitatea Media, dar si cum se uita inainte si spre ce anume.

===

Noua Zeelanda este si tara de adoptie a fostului meu coleg de reportaj special de la Evenimentul zilei, Sergiu Toader…
… Asa, si?

FOTO: Pagina de Media

Informatiile mele arata ca este o stare de mare tensiune in trustul lui Vantu. Ce viitor ii dai acestui grup de presa?
Nu sunt Mafalda.

Stii ca a fost greva, vizibila pe post…
Stiu. Sa stiti ca la Realitatea, fiind un trust care a avut in ultimii ani o crestere spectaculoasa, as spune chiar exponentiala, atat ca numar de titluri, cat si ca numar de oameni, cat si ca investitie, poate ca situatia este foarte vizibila in spatiul public, date fiind si controversele din jurul grupului si al acestui razboi, sa spunem mogul vs. Basescu s.a.m.d.. Insa, hai sa spunem lucrurilor pe nume: presa din Romania, in momentul de fata, sa-mi fie iertata expresia, este in rahat pana-n gat.


Deci, din punct de vedere financiar, toate trusturile de presa, indiferent ca vorbim despre trustul lui Patriciu, al lui Voiculescu sau despre trustul lui Vantu, au probleme financiare enorme.

Iar in chestiunea asta nu trebuie sa fii specialist, trebuie sa ai doar mana pe telecomanda si sa faci o contabilizare a spoturilor publicitare care se mai difuzeaza in momentul de fata pe televiziuni sau sa numeri paginile de publicitate care apar in ziare la ora actuala. E o criza teribila, pentru ca e o criza de resurse, pentru ca nu se mai investeste in publicitate, in special.

Bad management si lipsa de bani

Prin urmare, toata presa e intr-o situatie dramatica in momentul de fata. Sigur ca ceea ce se intampla in Realitatea-Catavencu e [pentru mine] o tristete enorma, pentru ca n-am avut o relatie pasagera cu acest trust.

E un loc in care am stat mai bine de sapte ani, cu relele si cu bunele lui, am stat alaturi de acest trust, cred ca, intr-o masura mai mare sau mai mica – altii sunt in masura sa judece treaba asta – am contribuit la ceea ce insemna, la un moment dat, succesul acestui grup de presa.

Poate sa fie vorba, in anumite contexte, si de bad management, de o proasta administrare a grupului, dar nu cred ca s-ar fi ajuns intr-o astfel de situatie, daca contextul international si intern n-ar fi fost unul extrem de delicat.

Vrei sa spui ca, daca n-ar fi fost acest context international, managerii puteau sa fie la fel de slabi cum se spune ca sunt acum, dar existau bani de consumat in continuare?
Poate ca ar fi existat bani in continuare de consumat, dar sa zicem ca perioada asta de recesiune a venit intr-un moment in care in Realitatea – Catavencu se vorbea deja foarte intens despre o nevoie de restructurare si de coagulare a unor produse din trust. Din pacate, a venit criza mai repede decat momentul acela in care trebuia sa se produca o astfel de restructurare.

Am obiectii, si le-am exprimat la vremea respectiva cu glas tare, in legatura cu felul in care au fost administrate resursele financiare ale grupului, dar, neavand pozitie de decizie intr-o astfel de chestiune, am fost doar in calitate de observator al fenomenului de la o oarecare distanta si, as spune, chiar o distanta destul de mare. Prin urmare, nu ma pricep sa spun care-au fost declansatorii unei astfel de situatii atat de grele in Realitatea-Catavencu.

“Nu sunt in postura de a accepta orice”

Ai avut o optiune destul de ciudata, pe care eu n-am mizat, si anume, in momentul in care deja se stia, era public faptul ca esti in relatii destul de en froid cu conducerea Realitatea Media si erai in carti pentru SRTV, eu am pariat ca te vei duce si vei fi Presedinte-Director General sau director executiv, interimar, in sfarsit, toate variantele vehiculate…
… ti-am citit textul respectiv. Asa…

Pana la urma, de ce ai refuzat conducerea SRTV? Ma intereseaza si punctul tau de vedere, nu numai al meu.
Am refuzat preluarea din pozitia de interimar a conducerii Televiziunii, pentru ca, asa cum am spus la vremea respectiva, nu mi se pare firesc sa te duci la razboi cu o jumatate de sabie, calare pe o jumatate de cal.

Bine-bine, dar persoana care este acum e definitiv pe functie.
E adevarat, dar, la momentul acela, dupa refuzul meu in legatura cu situatia interimatului, n-a mai venit o oferta in legatura cu posibila numire pe o functie plina. Probabil ca cineva a fost deranjat de refuzul meu initial pentru chestiunea interimara si cred ca exista la un moment dat un soi de cultura in randul decidentilor de natura politica, pentru ca aici vorbim de decidenti politici, care se asteapta ca reactia la propuneri, indiferent cat de abracadabrante sau de bizare sunt ele in astfel de contexte, sa fie una de genul: “Am inteles, sa traiti, e minunat, ma duc, orice functie mi-ati da, oricat de interimara ar fi ea”.

Eu nu sunt in postura de a accepta orice si nici nu-mi place sa accept orice in orice context, indiferent de circumstante. Prin urmare, nu cred ca am avut, din punctul meu de vedere, o pozitie bizara, in raport cu ceea ce se intampla la vremea respectiva. Cred ca am actionat si sustin in continuare ca am actionat cat se poate de corect.

“Imi place sa lucrez in mediul privat”

Nu a fost o pozitie bizara, de obicei oamenii reactioneaza in clisee. Eu ma asteptam ca tu sa imbratisezi cliseul trecerii la SRTV, sa fii o vreme presedinte-director general sau interimar, dupa care sa-ti continui activitatea ca membru al CNA sau prin alte institutii de acest gen.
Draga Florin, fac presa de 17 ani si ne cunoastem de o gramada de vreme. In viata mea am lucrat cred ca pret de, nu stiu daca au fost sase luni, cred ca vreo patru luni am facut, prin 2001, un matinal la TVR A fost o experienta destul de trista, era primul meu contact cu o institutie de stat.

M-am simtit ca mama, care lucra pe vremuri la Intreprinderea de stat de calculatoare de la Pitesti. Prin urmare, imi place sa lucrez in mediul privat, mi se pare mult mai corecta si mult mai interesanta o astfel de relatie cu mediul privat.

“Vreau libertate editoriala deplina”

Mergi la B1? Accepti oferta pe care ti-a facut-o si pe post Radu Moraru? Dupa cunostintele mele, discutiile erau dinainte.
Deocamdata nu stiu unde merg, cum zici tu, desi nu cred ca e o decizie de a merge undeva.

Vreau sa spun: daca inchei contract.
E o chestiune de a discuta foarte serios in legatura cu viitorul meu profesional. Nu merg undeva unde ma invita cineva si, gata, am mers. In decizia pe care o voi lua, lucrul care va conta, care va fi decisiv, va fi acela al libertatii editoriale depline, subliniez: depline, in legatura cu produsele media pe care le voi realiza.

Atentie: va fi o conditie pe care o voi trece in contract, deci nu e o chestiune de gentleman agreement sau de “hai sa vorbim vorbe. Las’ ca vedem noi cum facem si dupa aceea.ne-om intelege cumva”.

Presa trebuie sa critice puterea, dar nu doar de dragul de a dovedi ca e critica

Pana acum a fost gentleman – agreement cu Realitatea Media?
Nu, a existat si in contractul cu Realitatea Media, dar eu nu pot sa spun ca am fost cenzurat la Realitatea Media. Eu nu pot sa acuz Realitatea Media de cenzura, ci as spune ca, mai degraba, de la un anumit moment, politica editoriala a Realitatii, si nu vorbim aici – ca sa inteleaga si cei care poate nu au urechi de auzit clar, cand spun politica editoriala nu ma refer la partea de adversitate a Realitatii TV cu actuala putere politica.

Presa trebuie sa critice Puterea si este absolut firesc un astfel de demers. In acelasi timp insa e vorba de felul in care se intampla, la un moment dat, aceste critici. Daca ele sunt facute cu orice pret, in orice context si indiferent de moment, doar de dragul de a dovedi ca esti critic, mi se pare destul de bizar.

Eu cred ca oamenii au lumini si umbre, cred ca exista zone de gri, nu numai de alb si de negru. Asa ca, sa-mi fie cu iertare, dar cred ca am avut o divergenta  mai degraba… cand spun de politica editoriala, ma refer la ceea ce inseamna abordarea, tehnica impachetarii materialelor jurnalistice si a realizarii lor.

“Eram in vitrina. Nu ma mai uit la televizor”

Bine, eu ma pot referi si la altceva, la faptul ca, la un moment dat, te-au transformat intr-un fel de saptamanal TV de cultura si analiza politica.
Da, a cantarit si asta destul de mult, ca m-am simtit in ultima perioada cum sa spun, eram in vitrina.

Pe vremea aparitiei Evenimentului Zilei, sefii de sectie erau cei mai buni jurnalisti de la Expres Magazin. Dupa care Expres Magazin a trecut in planul doi, adica Evenimentul zilei era number one across the nation & entire world si se mai scria si pe la Expres Magazin, asa. Ei, cam asa a fost si chestia asta, tu ai devenit un fel de Expres Magazin de analize si sinteze al Realitatea TV, in timp ce subiectele importante erau dezbatute de altii, care, in mod evident, din punctul meu de vedere, si nu te oblig sa-mi spui ceva pe subiectul asta, erau mai slabi ca tine profesional, dar faceau emisiuni zilnic.
Eu am mai spus-o: un format de televiziune are o perioada de viata, la un moment dat el trebuie refrisat. Poate n-am fost eu atat de abil, incat sa refrisez programele de televiziune, dar am asteptat cu atentie sa vad daca noile programe, noile formate pe care le propuneau cei care sunt in Realitatea sunt mai bune decat ceea ce faceam eu.

Iertati-ma, n-am vazut o calitate ridicata a acestor programe. A, ca ele produceau mai mult rating, pentru ca erau invitati foarte des oameni precum Corneliu Vadin Tudor sau altii din aceasta categorie…

Gigi Becali…
…da, Gigi Becali.

Care este in prezent emisiunea ta tv preferata?
Din Romania? N-am nici una. Nu mai mai uit la televizor. Imi pare foarte rau, n-am. E un raspuns cat se poate de sincer.

Share