Tudor Chirilă: A3 şi RTV, gelatine morale, care își spun jurnalişti

Share

Actorul şi activisstul civic Tudor Chirilă a făcut o descriere a peisajului mediatic actual, care este dominat de televiziunile de știri.

El a spus că „starea critică a societățîi româneșți se datorează în mare măsură acestor gelatine morale care își spun jurnaliști, dar nu sunt altceva decât executanțîi docili și zeloși ai unor moguli mafioți”.

Deși nu le-a nominalizat, Tudor Chirilă se referă în principal la Antena 3 și România TV.

„Răul pe care televiziunile de penali – cu păpuși pe post de realizatori sau moderatori – îl fac societățîi noastre este greu de cuantificat. Discursul violent, mizerabil, manipulările, știrile trunchiate, calomniile și dejecțiile cu care sunt spulberați ‘inamicii’ care stau în calea României pe care vor s-o desezene ei, toate astea fac rău nu numai adevărului de care are nevoie societatea românească, ci stabilesc cumva și stilistica discursului public, care este însușit de populație.

Când te uiți la televizor ca la un potențial loc despre care ai învățat că propune un comportament standard, tinzi să-ți însușești acel comportament. Degradarea comportamentului nostru social se datorează și acestor televiziuni ai căror realizatori, în numele agendei întunecate a diverșilor patroni, sunt gata să se fractureze moral, etic și deontologic în fiecare zi.

Aceste televiziuni au primit sute de mii sau chiar milioane de euro (acum aproape un an, via PNL) că să comunice campania de prevenire COVID și tot ele sunt în fruntea conținutului editorial care poate fi încadrat ușor la zadarnicirea combaterii bolilor.

Campania de prevenire COVID, pentru care au luat milioane, este inexistentă în fața promovării prin emisiunile lor a zeci de figuri de conspirationisti, negaționiști, antivaxeri, al căror discurs radical, absurd, zgomotos sau injurios alimentează fricile unui public debusolat și dezorientat.

E o ironie macabră. Iei bani ca să previi și să îndrumi populația față de existența unui virus și, după ce ai încasat, pornești o campanie și mai mare, în care alimentezi constant ideea unui scenariu la scară globală, care presupune asasinarea populației.

Starea critică a societățîi româneșți se datorează în mare măsură acestor gelatine morale care își spun jurnaliști, dar nu sunt altceva decât executanțîi docili și zeloși ai unor moguli mafioți.

Noua Românie se formează în lumina discursului public al acestor oameni și în lipsa unui sistem de educație funcțional și așezat pe valori umane solide care să îi învețe pe copii principiile unei societăți democratice și să îi formeze că indivizi independenți, capabili de a judeca lumea după principii morale ferme, viitorul arată foarte rău.

Există și presă care a refuzat acești bani de la guvern. Prea puțină, dar e suficient cât să existe speranța.

Dar vis-a-vis de felul în care se comportă România în pandemie, când va uitați la televiziunile de păpuși și va uitați la tot felul de dubioși care denunță marea conspirație să știți că televiziunile alea au încasat bani tocmai că să-i combată pe cei pe care îi invită în studiouri.

Asta vedem zilele astea. Genul ăsta de mizerie morală ne guvernează societatea”, a scris Chirilă, pe Facebook.

Share