Trompetistul Vunk a fost reţinut de DIICOT pentru cămătărie

Share

Dan Nicolau, trompetistul Vunk, a fost reținut de procurorii DIICOT. Este vorba despre un dosar de cămătărie, au declarat surse judiciare. Procurorii DIICOT au făcut joi 29 de percheziții domiciliare.

Marius Coltuc, reţinut de DIICOT pentru favorizarea infractorului

Ele au avut loc pe raza municipiului București și a județelor Ilfov și Prahova. Percheziţiile au fost făcute la persoane bănuite de constituirea de grup infracțional organizat. Acesta ar fi fost specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, înșelăciune, deturnarea licitațiilor publice și spălare de bani.

Dan Nicolau, trompetistul Vunk, într-o reţea infracţională

Printre cei vizați de ancheta procurorilor se află un executor judecătoresc, un avocat, dar și trompetistul Vunk, Dan Nicolau. Potrivit anchetatorilor, gruparea era condusă de un om de afaceri. Acesta oferea bani cu împrumut unor persoane aflate de regulă într-un impas financiar de moment.

Pentru a crea o presiune psihică asupra debitorilor, sumele de bani oferite cu dobândă erau înscrise în contracte de împrumut. Acestea aveau sau nu garanție imobiliară şi puteau fi puse în executare silită.

Trompetistul Vunk percepea ilegal dobânzi

În perioada 2014 – 2016, membrii grupării au acordat împrumuturi bănești mai multor persoane. Ele percepeau ilegal dobânzi săptămânale sau lunare. primind de la debitori drept garanție autoturisme de lux sau imobile.

Pentru a îngreuna o eventuală anchetă, membrii grupării au ales să mascheze activitatea de cămătărie. Aceasta încheierea unor acte notariale de împrumut. În ele, debitorii erau convinși să semneze pentru sume mai mari decât cele primite efectiv. Acestea includeau dobânda ascunsă, ce trebuia plătită.

Executări silite

Membrii grupării executau silit debitorii imediat după expirarea termenului foarte scurt de restituire a sumelor împrumutate. Scopul nu era de a recupera sumele împrumutate și dobânzile aferente, ci de a obține proprietățile gajate.

A fost nevoie de atragerea în circuitul infracțional a unui executor judecătoresc. Acesta se ocupa cu vânzarea ilegală a imobilelor la licitații publice.

Ascensiune fulminantă

Astfel, se poate observa o ascensiune fulminantă a executorului judecătoresc în cadrul grupului infracțional organizat, după momentul aderării sale acesta ajungând în eșalonul decizional, erijându-și, în unele cazuri, chiar rol de coordonator, având ultimul cuvânt în ceea ce privește oportunitatea sau necesitatea unor acțiuni sau inacțiuni menite să apere interesele grupului infracțional organizat.

Prin cunoștințele sale juridice și calitatea sa de executor judecătoresc a condus gruparea infracțională organizată la un alt nivel de realizare a câștigurilor, respectiv de la procente din suma împrumutată (de cele mai multe ori mai mici decât suma împrumutată efectiv), la câștiguri însemnate (obținerea unor profituri de peste 300%), prin punerea în executare silită a contractelor de împrumut, respectiv scoaterea la licitație publică, deturnarea acestor licitații publice și adjudecarea prin intermediari a unor imobile aparținând debitorilor la prețuri de cel mult 30% din valoarea de piață.

, susțin anchetatorii.

Share