Traian Băsescu s-a terminat. Se opune desfiinţării Secţiei Speciale

Share

S-a terminat cu Traian Băsescu. După eşecul PMP la alegerile legislative, fostul preşedinte, azi europarlamentar, e pe cont propriu şi-şi dă arama pe faţă.

“Care este motivul pentru care Comisia insistă pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție?”, este una din întrebările pe care fostul președinte al României, Traian Băsescu, le-a adresat Comisiei Europene.
O altă întrebare, pusă de europarlamentarul român, conform portalului Parlamentului European: “Care sunt alternativele propuse de Comisie pentru asigurarea independenței judecătorilor față de presiunile procurorilor?”
Traian Băsescu face și un preambul, înainte de a adresa aceste întrebări, și susține că existența Secției Speciale ar garanta că DNA nu poate folosi dosare împotriva judecătorilor.
“Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) din România, înființată în cadrul Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție și operațională începând cu 23 octombrie 2017, are competență exclusivă de a investiga infracțiunile săvârșite de judecători și procurori.
În accepțiunea Raportului din 2020 privind statul de drept în România (SWD (2020) 0322), continuarea activității secției poate afecta independența Justiției, Comisia de la Veneția sugerând desființarea acesteia.
În realitate, existența acestei secții speciale garantează că procurorii anticorupție nu pot folosi dosare împotriva judecătorilor, pentru a crea presiune asupra acestora și pentru obține rezultate favorabile în alte cauze pe care le au în lucru.
În timpul unei audieri a Comitetului Helsinki al SUA din 2017, s-a dezvăluit că judecătorii care nu pronunță hotărâri favorabile încadrărilor făcute de Direcția Națională Anticorupție (DNA) au devenit ei înșiși ținte, în timp ce acelora considerați prietenoși cu interesele DNA de a obține condamnări li s-a răsplătit loialitatea, acest lucru explicând modul în care DNA a menținut rate extraordinare ale condamnărilor, de 92%”, arată Traian Băsescu, conform Ziare.com.
Procedura solicitată de Traian Băsescu este cea de “întrebarea cu solicitare de răspuns scris”, prevăzută de articolul 138 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European:
“Orice deputat, grup politic sau comisie poate adresa Președintelui Consiliului European, Consiliului, Comisiei sau Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politică de securitate întrebări cu solicitare de răspuns scris, în conformitate cu criteriile stabilite într-o anexă la prezentul regulament. Responsabilitatea pentru conținutul întrebărilor revine în totalitate autorilor acestora”.
Share