Tot mai mulţi ruşi sunt împotriva războiului din Ucraina

Share

Sprijinul din Rusia pentru războiul început de Vladimir Putin a scăzut. Tot mai mulţi ruşi sunt împotriva războiului din Ucraina.

S-a ajuns la un sfert, în ultimele 12 luni, pe fondul creșterii anxietății în rândul populației, cu privire la mobilizarea iminentă, a constatat un sondaj realizat de o instituţie independentă, Chronicles.

Tot mai mulţi ruşi sunt împotriva războiului din Ucraina

Grupul de cercetare Chronicles, fondat de Aleksei Miniailo, un politician rus de opoziție, și o echipă de sociologi, spun că sondajele oficiale, privind o susţinere a războiului, nu sunt corecte.

Miniailo adaugă că oamenii răspund „da” nu doar sprijinind cu adevărat, ci și ca semn de teamă faţă de represiuni.

Citeşte şi: Medvedev: Rusia nu va lăsa niciodată Ucraina în pace

Chronicles spune că sondajele sale iau în considerare răspunsurile la o serie de întrebări și, prin urmare, oferă o imagine mai exactă a opiniei publice, despre război, conform Newsweek.

Sondajul a fost efectuat pe 1.602 respondenți, între 23 și 29 ianuarie, şi a fost publicat sâmbătă, la a doua aniversare a războiului. Sprijinul consistent pentru război a scăzut în ultimele 12 luni, de la 22%, în februarie 2023, la 17%, acum.

Citeşte şi: Legătura dintre Rusia şi un lider al protestelor fermierilor

Susținătorii consistenţi ai războiului sunt cei care și-au exprimat simultan susținerea pentru invazie.

Susținători consecvenţi ai păcii, adică cei care nu susțin războiul, doresc retragerea trupelor și spun că cheltuielile sociale, nu cele militare, ar trebui să fie prioritatea bugetară a Kremlinului.

Aceştia au rămas aproximativ aceiași, în ultimul an: 19% astăzi, comparativ cu 20%, în februarie 2023. Sondajul a avut o marjă de eroare de 2,44%.

Share