Teheranul e capabil să producă bombe nucleare

Share

Teheranul este capabil din punct de vedere tehnic să producă o bombă nucleară, dar încă nu a decis dacă să producă una, a declarat un consilier principal al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, pentru televiziunea arabă Al Jazeera, relatează Reuters.

”În câteva zile, am reuşit să îmbogăţim uraniul cu până la 60% şi putem produce cu uşurinţă uraniu îmbogăţit cu 90%…

Iranul are mijloacele tehnice pentru a produce o bombă nucleară, dar Iranul nu a luat nicio decizie de a face una”, a declarat Kamal Kharaji.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a abandonat acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile mondiale, în baza căruia Iranul şi-a restrâns activitatea de îmbogăţire a uraniului, o posibilă cale către producerea armelor nucleare, în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

La aproape un an de la politica de ”presiune maximă” a lui Trump asupra Iranului, Teheranul a început să încalce sancţiunile nucleare ale tratatului.

Iranul a negat multă vreme cererea de arme nucleare şi a susţinut că rafinează doar uraniul pentru utilizarea energiei civile şi a precizat că uraniul va fi rafinat dacă Statele Unite ridică sancţiunile şi se alătură acordului şi dacă încălcările acordului internaţional sunt reversibile.

Negocierile indirecte dintre Iran şi administraţia preşedintelui Joe Biden, menite să readucă Washingtonul şi Teheranul în conformitate cu acordul nuclear, au fost blocate din luna martie.

Kharazi a spus că Teheranul nu va negocia niciodată programul său de rachete şi politica regională, după cum au cerut aliaţii săi din Occident şi Orientul Mijlociu.

Share