Magazinele si supermarketurile: cum a schimbat pandemia amenajarea de tip retail

Share

Efectele pandemiei s-au resimțit în toate ariile activității umane, de la modul de lucru până la designul interior și obiceiurile de cumpărare. Igiena și sănătatea clienților și a angajaților se numără printre elementele centrale în jurul cărora se realizează acum amenajare spatiu comercial sau magazin. Dar ce anume s-a schimbat în amenajarea de tip retail în urma pandemiei?

Igiena pe primul loc

Dacă vei intra în orice magazin sau supermarket, vei fi întâmpinat de stații de dezinfectare, cel mai probabil. Aceasta a fost una dintre măsurile pe care le putem vedea, dar în realitate au apărut diferențe în design interior care sunt mai degrabă vizibile pentru specialiști.

Suprafețele și materialele preferate în acest moment sunt cele ușor de dezinfectat și de curățat, iar acestea au devenit mult mai populare în urma pandemiei. Aici, materialele din lemn, care nu suportă curățarea cu solvenți puternici de multe ori pe zi au pierdut teren. În plus, geamurile de protecție pentru casieri au apărut în cele mai multe magazine, pentru a limita contactul angajaților cu clienții.

Introducerea de sisteme de ventilație

Virusurile se răspândesc mai ușor în spații închise, iar designul magazinelor și supermarketurilor a trebuit să țină cont de acest aspect. Din acest motiv, au apărut ventilatoare și aerisiri mult mai performante, pentru a reduce rata de propagare a virusului în interiorul magazinelor.

Distanțare socială

Aranjarea mobilierului în cadrul magazinelor a fost schimbată, de asemenea de pandemie. Scaunele din magazine au fost amplasate la o distanță mai mare, iar a fost posibil au fost realizate culoare separate pentru sensuri de mers diferite.

Ridicarea coletelor online

Chiar și în supermarketuri au fost introduse ghișee pentru ridicarea comenzilor online. În acest mod se reduce durata de timp pe care o petrec clienții în magazine, deoarece angajații adună toate produsele în urma plasării unei comenzi online, rămânând doar ca pachetul să fie ridicat. Programarea orelor de ridicare a coletelor ajută de asemenea la diminuarea cozilor, întrucât fiecare persoană care are de preluat o comandă va veni la ora indicată, astfel încât să nu aștepte în rând cu alți cumpărători.

În plus, au apărut din ce în ce mai multe case self-service, mai ales după ce pandemia a scăzut rata de folosire a bacnotelor, în favoarea plății cu cardul. Acest aspect ajută de asemenea la reducerea cozilor, deoarece un spațiu mai mic acomodează un număr mai mare de case self-checkout decât de case cu angajați care scanează produsele.

Eliminarea mânerelor

Mânerele de la uși sunt un mobil de propagare a virusurilor, motiv pentru care vom vedea din ce în ce mai puține în magazine. Ușile automate au înlocuit ușile clasice, cu mânere și din ce în ce mai multe întrerupătoare au devenit contactless.

Amenajarea unui magazin sau a unui supermarket reprezintă un proiect complex, iar pandemia a făcut ca acest lucru să fie și mai dificil de realizat. Din acest motiv, este important ca designul să fie realizat de specialiști, pentru obținerea unui rezultat optim.

Share