Superscrieţi-vă, măi giornaliştilor!

Share

Credem in puterea cuvintelor de a schimba minti si suflete, de a revela lumea in care traim, de a prezenta modele de urmat.

freeimages

Premiile Superscrieri sunt o competitie care promoveaza jurnalismul narativ si scriitura creativa despre oameni, evenimente si momente reale, ca moduri de exprimare a puterii cuvintelor de a influenta in bine relatiile dintre oameni, de a genera schimbari de atitudini, cutume, norme.

Inscriere

Concursul se adreseaza oricui stie sa spuna povesti (in sens jurnalistic) si se regaseste in cele descrise mai sus. Nu exista limite de varsta, sex, domiciliu, nationalitate.

Participantii pot inscrie un singur material pentru fiecare categorie de concurs, scris in limba romana si publicat in orice mediu tiparit sau electronic, in perioada 15 septembrie 2010 – 15 septembrie 2011.

Materialele se depun pana pe 16 septembrie 2011 inclusiv la sediul Friends For Friends Foundation (Str. Ion Brezoianu, nr. 4, et. 4, sector 5, Bucuresti) sau pe e-mail, la superscrieri@ffff.ro.

Dosarul de inscriere va contine doua elemente:

1) textul articolului (tiparit sau ca fisier virtual), la finalul caruia se vor mentiona:

– locul si data unde a fost publicat

– numele, telefonul si emailul participantului

– categoria din concurs in care se incadreaza materialul (vezi mai jos categoriile)

2) dovada vizuala a articolului publicat (copie, scan, decupaj sau print screen a articolului din ziar/revista/site)

Categorii

Eseu. Material in care autorul conduce cititorul intr-o calatorie de explorare a unor evenimente sau idei personale, politice, sociale sau culturale. Poate fi o poveste din viata autorului, care ilustreaza idei universale sau poate fi o reflectie documentata pe marginea unui fenomen contemporan relevant.

Juriul va puncta:

impactul emotional
constructia “calatoriei”
forta argumentului
calitatea scriiturii

Reportaj. Articol in care documentarea jurnalistica dubleaza calitatea scriiturii, pentru a evidentia un eveniment sau fenomen. Incurajam materialele care imbina cat mai bine cele trei caracteristici ale unei povesti jurnalistice ideale: personaj, arc narativ, semnificatie.

Juriul va puncta:

originalitatea unghiului de abordare
excelenta scriiturii
profunzimea documentarii
contemporaneitatea subiectului

Opinie. Luare de pozitie sau analiza bine articulata a unor evenimente si fenomene curente. Opinia difera de eseu prin actualitate și stil. Necesitatea schimbării codului muncii în urma unor statistici recente e un material de opinie. Meditatia asupra muncii, ca obligativitate sociala, e un eseu.

Juriul va puncta:

forta argumentului
relevanta temei

Portret. Poveste despre o persoana sau grup de persoane, cunoscute sau nu publicului.

Juriul va puncta:

documentarea (criteriu esential)
originalitatea alegerii subiectului
unghiul de abordare
vitalitatea scriiturii

Experiment. Orice deviatie de la norma. Poate fi un manifest sub forma de scrisoare, un articol sub forma de poem, un articol in ritm de hip-hop sau orice non-fictiune care nu intra in niciuna din categoriile anterioare.

Juriul va puncta:

originalitatea
plastica scriiturii, cat timp ea slujeste transmiterii unei idei sau imagini despre realitatea contemporana

Jurizare si Premii

Evaluarea materialelor cade in sarcina unui juriu format din 7 membri cu reputatie in jurnalism, mass-media, alte domenii din sfera comunicarii. Fiecare categorie a competitiei va avea un mare castigator, premiat cu 500 de euro.

De asemenea, pentru fiecare din cele 5 categorii, Okian va oferi 3 carti din colectia Great Ideas de la Penguin.

Premierea va avea loc la data de 15 octombrie 2011.

– – –

Nu exista taxa de participare, insa Fundatia incurajeaza orice donatie, atat financiara cat si de voluntariat sau promovare. Va multumim si… spor la scris!

sursa: fff

Share