SUA, nouă tranşă de sancţiuni vizând oligarhii ruşi

Share

SUA au anunţat noi sancţiuni economice, vizând întreprinderi şi oligarhi ruşi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin.

Între aceştia, Andrei Guriev, care deţine la Londra cea mai mare proprietate privată, a doua ca mărime după Palatul Buckingham, relatează AFP.

”Aliaţii lui Putin s-au îmbogăţit şi au finanţat moduri de viaţă opulente”, denunţă un comunicat al secretarului Trezoreriei, Janet Yellen.

Secretarul lui Joe Biden dă asigurări că Trezoreria ”va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie, pentru a se asigura că elitele ruse şi susţinătorii Kremlinului vor da socoteală, pentru complicitatea lor într-un război care a costat nenumărate vieţi”.

Biroul de Control al Averilor Străine (OFAC) de la Departamentul Trezoreriei a blocat astfel activele lui Andrei Guriev, fondatorul întreprinderii de fertilizanţi Phosagro – o firmă asociată apropiată a lui Vladimir Putin, fost membru al guvernului rus.

Oligarhul este proprietarul conacului Witanhurst, la Londra, a doua cea mai mare reşedinţă privată din capitala britanică, după Palatul Buckingham. El a fost sancţionat deja de Regatul Unit.

Iahtul său – Alfa Nero -, pe care l-a cumpărat cu 120 de milioane de dolari, în 2014, care navighează sub pavilionul Insulelor Caïman, este vizat de asemenea de Trezorerie, care precizează că nava ”şi-a dezactivat aparatul de geolcalizare, pentru a nu fi confiscată”.

Pe lista Trezoreriei, se mai află siderurgistul Magnitogorsk (MMK), ”unul dintre cei mai mari producîtori de oţel din lume” şi ”unul dintre cei mai importanţi contribuabili din Rusia, care reprezintă o sursă de venit substanţială a Guvernului”, dar şi două filiale şi principalul său acţionar, oligarhul Viktor Râşnikov.

Statele Unite au blocat de asemenea activele fostei gimnaste Alina Kabaeva, o membră a Dumei de Stat, care conduce un grup de presă pro-Kremlin şi despre care presa scrie că are o relaţie cu Vladimir Putin – care dezminte – şi care se află pe lista neagră a Uniunii Europene (UE)

Share