Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, ucis cu două rachete Helfire

Share

Liderul Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a fost ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Afganistan, într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă).

Aşa a anunţat, în direct la televiziune, preşedintele american Joe Biden, relatează AFP, via News.ro.

”Sâmbătă, din ordinul meu, Statele Unite au efectuat cu succes un atac aerian la Kabul, în Afganistan, în care a fost ucis emirul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri”, a anunţat el, într-o scurtă alocuţiune, la Casa Albă.

”S-a făcut dreptate, iar acest lider terorist nu mai există”, a adăugat Biden.

Al-Zawahiri era unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume, iar Statele Unite ofereau 25 de milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii care să conducă la găsirea acestuia.

El a preluat conducerea nebuloasei jihadiste în 2011, după eliminarea lui Osama ben Laden, ucis de către un comando american în Pakistan.

De negăsit de peste zece ani, el era considerat unul dintre ”creierele” atentatelor de la 11 septembrie 2001, soldate cu aproape 3.000 de morţi în Statele Unite.

Moartea sa le va permite tuturor familiilor victimelor ucise la 9/11 în Turnurile Gemene World Trade Center, la New York, şi la sediul Pentagonului, lângă Washington, ”să dea pagina”, a declarat preşedintele democrat.

Atacul cu dronă a fost efectuat cu ajutorul a două rachete de tip Hellfire şi fără vreo prezenţă militară americană la sol, a precizat un oficial american, o dovadă, consideră el, a capacităţi Statelor Unite de a ”identifica şi localiza chiar şi teroriştii cei mai căutaţi din lume şi de a lua măsuri cu scopul de a-i elimina”.

Share