Kosovo amână cu o lună implementarea unor reglementări la frontiera cu Serbia

Share

Guvernul dn Kosovo a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a unor noi reguli, la frontiera cu Serbia, care au provocat tensiuni duminică în nordul ţări.

Aici, au fost ridicate baricade şi s-au tras focuri de armă asupra poliţiei. Misiunea NATO (KFOR) s-a declarat ”pregătită să intervină, în cazul în care este ameninţată stabilitatea”, în nordul ţării, relatează AFP.

Această amânare a fost anunţată într-un comunicat, de către Guvern, în urma unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reglementări – care urmau să intre în vigoare luni – prevăd ca orice persoană care intră în Kosvo, cu o carte de identitate sârbă, să dispună de un document temporar, pe timpul şederii în ţară.

Priştina le-a dat un ultimatum de două luni etnicilor sârbi din Kosovo să-şi înlocuiască numerele de înmatriculare sârbeşti ale maşinilor, cu numere de înmatriculare kosovare.

Premierul Albin Kurti a subliniat că este vorba despre o măsură reciprocă, în măsura în care Serbia – care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii, cu populaţie majoritar albaneză, din 2008 – le cere acest lucru kosovarilor care intră pe teritoriul sârb.

Share