SUA îşi prelungeşte desfăşurarea trupelor în România

Share

SUA vor menține câteva mii de soldați americani în sud-estul României, timp de cel puțin nouă luni, mai aproape de războiul din vecina Ucraina decât orice altă unitate a armatei americane.

În ultimul an, Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, aflată la un zbor de rachetă de doar 7 minute peste Marea Neagră, de unde forțele ruse s-au stabilit în Crimeea, a devenit un centru de antrenament pentru forțele NATO din sud-estul Europei.

Forțele ar fi o primă linie de apărare dacă Rusia ar invada mai mult vest.

Există aproximativ 4.000 de soldați americani ai Diviziei 101 Aeropurtată, care sunt staționați la baza aeriană, din vara trecută, inclusiv grupuri mici de trupe care se antrenează frecvent la granița României cu Ucraina.

Înainte de aceasta, a existat un contingent mai mic din cel al Diviziei 82 Aeropurtate, trimis ca parte a unei forțe de răspuns rapid, după invazia Rusiei în Ucraina, conform The New York Times.

Trupele Diviziei 101 Aeropurtate vor pleca în următoarele două luni. Oficialii au spus că vor fi înlocuite de o brigadă diferită de Divizia 101, care are sediul la Fort Campbell, Kentucky.

În plus, au spus oficialii, misiunea va fi condusă de personalul superior, inclusiv de generalul cu două stele și planificatorii de top din Divizia a 10-a Montană, cu sediul în Fort Drum, New York, pentru ceea ce se așteaptă să fie o desfășurare de nouă luni.

Trimiterea unui general cu două stele, care să fie aproape de zona de luptă, au spus analiștii militari, ar permite luarea unor decizii rapide, cu privire la poziționarea trupelor și a armelor, în cazul în care Rusia împinge războiul pe teritoriul NATO.

Mișcarea „ar asigura că Statele Unite vor continua să fie bine poziționate, pentru a oferi o poziție de descurajare și defensivă robustă, alături de aliații noștri de pe continentul european”, a spus armata.

„Statele Unite vor continua să își ajusteze postura după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic”, a adăugat Pentagonul

Share