SteveJobs-mania

Share

În acest moment, tag-ul Steve Jobs este aproape de 30.0 în Google Trends. Este un motiv îndeajuns de solid ca să te străduieşti să scrii pe Internet despre fostul cap al companiei Apple.

digital.iqads

În cultura lumi în care trăim, a scrie pe Internet despre Steve Jobs zilnic, pentru că eşti foarte bine indexat, este considerat un semn de oportunism benefic.

Aşa că toată lumea a început, de la moartea marelui manager, să vorbească enervant de mult despre Jobs. Steve Jobs a fost un geniu. Steve Jobs, un fenomen. Omul Steve Jobs. Managerul Steve Jobs. Cancerosul Steve Jobs. Copilul Steve Jobs. Mincinosul Steve Jobs. Şi tot aşa, la infinit.

Indiferent pe ce post de televiziune mă uit, la un moment dat vine vorba despre Steve Jobs. A apărut o biografie neautorizată a lui Steve Jobs. Una autorizată este pe drum.

Romica Jurcă vorbeşte despre nori şi deodată am impresia că o aud spunând “… aşa cum spunea şi marele Steve Jobs…”. Merg pe stradă şi deodată o păsărică găinăţează în faţa mea, pe trotuar, două cuvinte. Nu spui care, nu spui care!

La bodegă, când cumpăr pâine şi apă milenară, un microbist parfumat specific îmi face semn, că vrea să-mi şoptească la ureche ceva. Mă apropii. Ce credeţi că-mi susură omul?

Chiar nu mai există oameni de valoare care să ne fi părăsit, în afara acestui manager de vârf? Oare câtă tevatură s-a făcut când a murit Ernesto Sàbato, unul dintre cei mai mari romancieri ai secolului XX, părinte al realismului fantastic sud-american? Aproape deloc.

citatepedia
“Adesea, mi se pare că nimic nu are sens. Ne naştem în dureri pe o planetă minusculă, care aleargă spre neant de milioane de ani, creştem, luptăm, ne îmbolnăvim, suferim, îi facem şi pe alţii să sufere, strigăm, murim, mor şi vin alţii pentru a prelua de la cap această comedie fără rost” Ernesto Sabato, “Tunelul”

A fost acesta un geniu? Fără discuţie. A fost unul dintre marii gânditori ai umanităţii, un romancier colosal, care a despicat în două America Latină cu romanele sale formidabile, un eseist fără egal. Citiţi “Hombres y Engrenajes“.

E dreptul meu  atunci să mă întreb, parafrazându-l pe Andrei Pleşu: în ce lume trăim?

Share