Stelian? A ramas de lemn Tanase…

Share

Este o vorba romaneasca anume foarte plastica, atunci cand unul, cineva, orisicine, ia teapa. Ca ramane ” de lemn Tanase”. In toamna acestui an, un Sorin Ovidiu Vantu incoltit de procurori si de Justitie, ca si de Fisc, a imaginat un plan ingenios de intoxicare a autoritatilor si a opiniei publice.

FOTO: InPolitics

Primul pas a fost folosirea bietului Stelian Tanase, cu ceea ce ii mai ramasese din aura sa de intelectual independent, pentru cosmetizarea temporara a Realitatea TV si reinnoirea licentei acestui post de televiziune la CNA.

SOV a vorbit cu Stelica. Acesta a dat declaratii presei, care a scris despre ce a spus el. “Carligul” a fost schimbarea politicii editoriale a postului de televiziune la standarde BBC.

Nu conta faptul ca orice om de bun simt din media radea cu gura pana la urechi, cand facea legatura intre declaratia teleast(r)ului si emisiunile acestuia din seria “Tanase si Dinescu”, in care interlocutorul sau tinea lungi discursuri isteriodale, incoherente pe orice subiect, fara nici un fel de legatura cu standardele BBC.

Deja, pentru a intelege aceste lucruri, iti trebuie practica, criterii si dicernamant in meseria de jurnalist. Mediul politic romanesc nu poate sa stapaneasca si sa inteleaga aceste criterii. Politicienii nu cunosc rigorile profesiunii de ziarist, exigentele acesteia, tehnica interviului, nici care este diferenta dintre un show polemic de televiziune cu gazda si invitat permanent si un program de intoxicare si tampire a telespectatorului.

Important pentru Vantu era ca media e plina cu stirea respectiva, ceea ce servea perfect scopului mogulului: sa acrediteze ideea simpla, bruta ca Stelian Tanase vine la conducere si schimba fata postului, care intre timp ajunsese o emblema a oprobriului in mass-media romaneasca.

Si acum mai sta in blogroll-ul meu postarea fostului coleg de la BBC, Ionut Iamandi, facuta acum 104 zile, tănase şi regulile BBC, baba şi mitraliera. SO Vantu l-a lansat pe orbita CNA pe Stelian Tanase.

Si cum spunem noi, jurnalistii: politicienii puterii “au pus botul”. Alti oameni politici ori au fost abordati poate pe cai neoficiale, ori, cine stie, au raspuns la comenzi politice, punand in miscare parghiile mecanismului care a dus la obtinerea unei noi licente de catre Realitatea TV.

Stelian Tanase s-a dus cu bibisi-ul in dinti la CNA si a obtinut prelungirea licentei, pe baza rostirii unor basme fara acoperire, cum se dovedeste acum, pentru ca nu semnase nimic cu Vantu. Nici macar un precontract, cum ar fi fost firesc.

Al doilea pilon al diversiunii prin intoxicare realizate de Vantu a fost asa-zisa “albire” a Realitatea TV, prin transformarea sa intr-un post axat pe stire, mai putin pe comentariu, sub managementul lui Sebastian Ghita.

As, ti-ai gasit! Trufandaua, juniorul, bobocul Ghita este o floricica la reverul lui SO Vantu. Un fluturas obligat sa lucreze cu aceiasi seniori ai razboiului eolian cu presedintele si coalitia de guvernare.

Pe post sunt aceleasi lungi emisiuni fara cap si fara coada, in care nu se face nici un fel de analiza a ceea ce se intampla, ci niste tipi alesi cu tendinta se intalnesc ca sa interpreteze aiurea ce se intampla in actualitate, ori poate uneori nici macar atat si sa spuna ce cred ei ca se intampla, de obicei fara probe sau interpretand abuziv asa-zise probe jurnalistice, care se dovedesc sistematic a fi aberatii, minciuni si dezinformari.

In acest timp, Stelica Tanase ce-mi facu? Mai are putin si vom putea sa spunem ca el, cu emisiunile-n aer, va fi ramas cam de lemn Tanase. Aruncat ca o masea stricata. Asa trece gloria.

Share