Steinmetz şi Silberstein fac plângere la CEDO, după condamnare

Share

Benny Steinmetz şi Tal Silberstein ori au fost sfătuiţi greşit, ori îşi fac pur şi simplu propagandă, şi nimic altceva.

Avocatul miliardarului Benyamin Steinmetz și cel al consultantului politic Tal Silbestein, condamnați definitiv la câte 5 ani de închisoare, în Dosarul Ferma Băneasa, a anunțat că intenționează să deschidă un proces, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, deoarece clienților săi le-ar fi fost încălcate drepturile, în timpul procesului din România.

Atacarea la CEDO a unei sentinţe judecătoreşti, dacă este acceptată şi duce la o sentinţă în favoarea petentului, nu duce la anularea pedepsei. CEDO poate doar să constate că, în cursul procesului, inculpatului i s-au încălcat nişte drepturi. CEDo nu rejudecă procesul pe fond şi nu poate da o altă sentinţă, în cauza în speţă.

Procesul în Dosarul Ferma Băneasa, în faza de apel de la Înalta Curte, ar fi încălcat Legea și regulile Justiției, susține avocatul Yuval Sasson, citat de Haaretz. Apărătorul precizează că intenționează să apeleze la instanța europeană, pentru a anula sentința definitivă.

“După o achitare bine motivată, care ar avea sute de pagini, de către instanța districtuală din România – care a arătat, printre altele, că ancheta inculpaților a fost condusă într-un mod scandalos, care a inclus falsificarea probelor din motive improprii, procurorii români a depus recurs la Înalta Curte a României”, explică acesta.

Din păcate, mai declară Yuval Sasson, procesul de apel s-ar fi desfășurat într-un mod în care este imposibil să se numească un proces echitabil și ridică îndoieli, cu privire la independența completului de trei judecători.

“Clienții mei sunt hotărâți să lupte pentru nevinovăția lor, în instanțele europene, și suntem încrezători că vor răsturna decizia românească, așa cum au făcut de mai multe ori, cu privire la alte decizii ale instanțelor din România”, conchide avocatul.

Miliardarul Benyamin Steinmetz este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri israelieni, investitor în proiectul Roșia Montană Gold Corporation, din România. Tal Silberstein a fost consultant politic al premierilor Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu și al fostului președinte Traian Băsescu. Cei doi sunt dați în urmărire.

Share