STAREA PRESEI – LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: “Vei fi editor-sef la Ziare.com”

Share

CITESTE AICI CRONOLOGIA LITIGIULUI

Ne intoarcem iar direct la inceputuri
. “Negocierile initiale” cu Mihai Paun: “Vei fi editor-sef la Ziare.com, te vei ocupa de relansarea site-ului, ca site generalist de stiri, agregator de informatie (n.n.: una dintre expresiile preferate ale managementului Ziare.com si Active Soft) si generator de continut propriu.

Tinta, rivalul nostru direct este HotNews. Trebuie sa fim acolo sus, alaturi de ei” – asa mi-a spus Mihai, adaugand: “Nu pot sa-ti dau salariul minim pe cartea de munca, asa cum fac cu altii. De aceea, o sa te incadrez, in contractul individual de munca, project manager, ceea ce si vei fi, de altfel, la Ziare.com”.

Sunt constient ca Paun (foto 2, dreapta), dincolo de faptul ca nu are idee despre ce este aceea “un jurnalist”, m-a gratulat cu o forma primitiva de apreciere profesionala, pe care as numi-o mai curand “pretaluire”.

M-a pretaluit, asa, din ochi ca pot fi editor-sef la Ziare.com si mi-a spus-o prin viu grai. E o forma de apreciere pentru care ii multumesc si pe care o apreciez oarecum, chiar daca ulterior, peste mai bine de un an si jumatate, a intors foaia.

UPDATE: Referitor la textul de sub poza cu Mihai Paun: Corect gramatical ar fi fost sa mai fie pusa o virgula. Intrebarea este: unde? Raspunsul: pana la finalul zilei. Pana atunci, sunt curios ce spun cititorii acestui text in comentarii. Ca doar n-o sa-mi bat joc de ei, sa-i intreb unde trebuie pusa o virgula, ei stiu deja aceasta.

Pe de alta parte, ca sa revin la subiectul meu, de facto nici un moment nu am fost editor-sef la Ziare.com. Avand in vedere spre ce s-a indreptat, nici nu mi-as fi dorit vreodata. Sunt si un bun miner al stirii la a doua sau la a treia mana, dar nu cred ca m-am nascut pentru asta si nu am timp de astfel de prostii.

Cred ca ar fi bine sa explic si cum vedeam eu dezvoltarea Ziare.com, ca sa nu se inteleaga ca, dupa ce am stat acolo 18 luni, cand am fost dat afara o fac pe nebunul, dar cat am fost acolo, trai neneaca, n-am avut nici o problema. A agrega informatie din mai multe surse nu este un lucru care sa ma entuziasmeze. Mai curand ma plictiseste.

Munca de secretariat. Poti sa crosetezi si un pulover in timp ce “agreghezi”. (Evident ca exagerez; e o munca stresanta si stupida). Intentia mea era sa selectez, in cateva saptamani, o echipa de tineri jurnalisti cu potential si sa-i trimit pe teren, sa aduca subiecte proprii. Continutul propriu, cum se exprima tipii de marketing din Internet/New Media.

Sunt ferm convins ca acesta este urmatorul pas in Internet/New Media: continutul propriu. Cine va face acest lucru va castiga foarte mult. De la stire de tip agentie, continuand cu articol, ancheta, investigatie. Proprii.

Bazate pe surse, evident si pe agentiile de presa, si pe ce scriu altii, la care trebuie, normal, sa te uiti, sa vezi ce se scrie. De la ce aveam eu in cap in august 2007, pana la ce a ajuns site-ul Ziare.com astazi, eu consider ca este o mare, foarte mare diferenta.

Evident, prin aceasta gandire a mea, eram un impostor la Ziare.com.

Eu cred ca nu prin continutul propriu s-a ridicat Ziare.com, ci prin costumarea in haine tipatoare a realitatii si deformarea informatiei pure. Sa ne oprim putin aici. De exemplu foarte recent, duminica, 31 mai 2009, titlurile promovate pe Ziare.com erau, la ora 23.00:

E rau sa fii prost, dar mai rau e sa nu-ti dai seama” (un editorial pe care eu il consider extrem de slab, fara orizont, care nu comunica nimic), apoi
Toanta de Eba vs. laureatii Nobel” (o grosolanie fara rost la adresa unui candidat la europarlamentare, fie el si EBa; decat sa o faci toanta in titlu, aveai o multime de alte mijloace de a reliefa despre ea ce doreai, cu mult mai multa subtilitate),
In Covasna nu mai exista nicio librarie cu carti in limba romana” (ok, dar sigur nu e o alta stire mai importanta, care sa fie scoasa in fata duminica seara?),
Unirea Urziceni a castigat titlul” (informatie eronata; duminica, 31 mai, inca nu era 100% sigur acest fapt, iar actuala campioana inca nu castigase titlul), precum si…
Numerele castigatoare la Loto 6 din 49” (adica: hai sa dam asta in fata, ca face trafic).

Azi, dupa parerea mea, Ziare.com nu este un organ de presa, ci un site agregator de informatie din multiple surse, care eu cred ca mimeaza o forma degenerata de presa online. Una care face ca in Internet/New Media sa se prolifereze metehnele caracteristice presei romane.

Acesta este defapt lucrul important, nu cazul meu. La un astfel de site, asa cum imi place mie sa spun, pana si un urs Panda poate sa faca aceasta munca de birou, daca il dresezi bine cateva saptamani (evident, iarasi exagerez putin).

Defapt, avem trei mari astfel de metehne azi, in presa romana. Sa le recapitulam, dupa ce am scris despre ele exemplificand:

1. Aservirea presei unor oameni de afaceri, din categoria celor care au tot interesul ca in Romania presa sa nu fie independenta, ci un grup coordonat de mecanisme cvasi-mass-media, de dezinformare si manipulare in interesul unor persoane private cu multi bani. Aceasta pentru ca afacerile lor sa mearga nestingherite de ochiul atent al presei independente, ca in Tara lui Papuc, unde o putere in stat, repet – presa independenta, care descopera ranile societatii si pune degetul pe ele, lipseste; daca n-ar lipsi, le-ar face probleme, au descoperit aceasta in anii ’90, si atunci au cumparat-o cu totul;

2. Scriitura extrem de slaba, intr-o limba vulgarizata, departe de limba literara, fara respect pentru valorile eternului uman si pentru cele nationale si fara dorinta de formare a oamenilor in spiritul acestora;

3. Calitatea profesionala si umana indoielnica a jurnalistilor, in lipsa unor organisme puternice de coagulare a breslei, care sa faca selectia si promovarea profesionala dupa un set de criterii clare si obiective, precum si punerea intre paranteze a rolului umanist, formator al presei.

(urmeaza)

Share