STAREA PRESEI – LITIGIUL MEU CU ACTIVE SOFT: Contract de adeziune (III)

Share

CITESTE AICI CRONOLOGIA LITIGIULUI

Voi detalia acum pe rand
, la fiecare dintre punctele din precedenta postare, cum au stat defapt lucrurile, in ceea ce ma priveste, la Active Soft.

1- durata timpului de lucru, “8 ore pe zi sau 40 de ore pe saptamana” (art. 12., al. 1) La Active Soft, asa cum am fost anuntat verbal de la inceput, programul de lucru este intre orele 9.00 – 18.00, conform Regulamentului de ordine interioara. Dar am semnat ca am lecturat acest document de-abia la inceputul acestui an. Zilnic o ora de lucru mai mult? Nu, pentru ca…

2- pauza de masa si odihna din timpul unei zile de lucru este de 30 de minute si se include in timpul de munca platit (art. 12, al. 2). La Active Soft, pauza de masa era de o ora, din cele noua ore de lucru. Cum s-ar spune, cel putin 11 luni (perioada Ziare.com si cea Event/Biz365.ro) am lucrat cate 30 de minute pe zi mai mult, adica in total aproximativ 110 ore de munca mai mult.

Evident, cele 30 de minute de pauza de masa sunt valabile pentru situatia in care firma iti asigura conditiile sa iei masa la birou, pentru ca altfel cele 30 de minute sunt insuficiente sa te duci in afara biroului, sa iei masa si sa te intorci. Sa fiu corect: Active Soft are o sala de mese foarte civilizata, la capatul holului, unde chiar te simti bine, luand masa cu colegii si in acelasi timp socializand.

3- spor de munca pentru orele suplimentare 100% din salariul de baza, pana la 120 de ore/salariat/an (art. 15, al. 2). Nu am primit niciodata acest spor pentru duminicile in care am lucrat. Pentru ca sunt foarte sistematic si ordonat, am situatia exacta a acestor zile in care am lucrat.

Stiu exact cat am lucrat in fiecare zi si pentru Ziare.com, si la Event/Biz365. Am exact evidenta stirilor date si exact la ce ora a fost salvat, in forma finala de postare pe site, fisierul .doc sau .txt in care am lucrat textul respectiv. Texte, doar atat, ca articole sunt putine dintre ele.

La Ziare.com am lucrat in week-end astfel: duminica, 2 septembrie 2007 (am scris 16 texte); duminica, 23 septembrie 2007 (22); duminica, 28 octombrie 2007 (34); duminica, 18 noiembrie 2007 (47); duminica, 25 noiembrie 2007 (13); duminica, 9 decembrie 2007 (31); duminica, 6 ianuarie 2008 (20).

In total sunt sapte duminici. Nu multe, insa in care, indiferent cate texte am scris, am muncit de dimineata de la ora 9.00-9.30 pana seara dupa ora 21.00-22.00. Adica: am stat ciucit uite-asa, calare pe monitorul laptopului, vanand informatie creata de altii.

Un regim de munca mai dens chiar si decat in timpul saptamanii, intr-o zi normala de lucru, dupa care a doua zi la ora 9.00 trebuia sa fiu prezent la scarbici, pentru a-mi continua activitatea de sclav pe plantatie. Problema nu a fost si nu este daca pot sau nu pot sa fac acest lucru. Evident ca am putut, am facut-o si o mai pot face. Problema este ca in tara aceasta exista niste legi care nu sunt respectate:

ART. 17. (1) din CCM-MM: Repausul săptămânal se acordă, de regulă, sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care activitatea la locul de muncă nu poate fi întreruptă în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi în zilele de sărbători legale, la nivel de unitate se va stabili, prin negocieri cu sindicatele, modalitatea de compensare a acestora, în conformitate cu prevederile Art. 15.

Desigur, nu au avut loc nici un fel de negocieri si nu s-a stabilit nici o modalitate de compensare.

4- concediu de odihna, pentru peste 15 ani de vechime in munca – 24 de zile lucratoare (art. 18, al. 3). Conform Regulamentului de ordine interioara de la Active Soft, toti salariatii au dreptul in fiecare an la 20 de zile de concediu.

5- spor de vechime in munca – 15% din salariul de baza (art. 30, pct. c) Este un spor fix, care trebuie acordat lunar fiecarui salariat, inclusiv in timpul concediului de odihna.

6- clauza de fidelitate – 25% din salariul de baza La fel, este vorba, ca si mai sus, despre un spor fix care se plateste lunar.

Daca am primit acesti bani, nu-i asa? – aceasta este intrebarea. Nu, niciodata. Daca ati primit si voi, cititorii acestor randuri care sunteti jurnalisti, aceste drepturi, nu-i asa? Nu, nu le-ati primit, marea voastra majoritate nici nu stiti ca le aveti si nici vorba sa le fi negociat, desigur.

(urmeaza: “Vei fi editor-sef la Ziare.com”)

Share