home DIVERSE, EVENIMENT Cod rosu de radiatii ultraviolete peste sudul Europei

Cod rosu de radiatii ultraviolete peste sudul Europei

Share

În Europa s-a declansat o adevarata isterie fata de razele ultraviolete, care au depasit de aproape zece ori valoarea suportata de piele. A fost usor de constatat in zilele trecute faptul ca, la 28-30 de grade Celsius, soarele era neobisnuit de puternic si ardea cu o intensitate periculoasa.

La noi, nimeni nu zice nimic, desi zece minute în plin soare pot transforma orice neg într-unul malign, anunta saptamanalul muresean Punctul. Se întâmpla si în vecini – Austria, Polonia, Ungaria, iar hartile realizate din satelit arata si România sub norul rosu.

Deja în tarile europene autoritatile au intrat în alerta. În Ungaria de exemplu, jandarmii interzic celor sub 18 ani sa practice sportul în aer liber în perioada de maxima expunere, între orele 11:30 si 16:00.

La noi? Pace si liniste

Noi avem criza economica si gripa porcina. S-a sesizat însa doctorul dermatolog Monica Capâlna, îngrijorata de numarul din ce în ce mai mare al bolnavilor care se prezinta la consultatie cu arsuri solare, chestionat de catre publicatia din Targu-Mures.

De saptamâni întregi este alerta în Europa. Acum doua saptamâni, s-a masurat concentratia de UVB deasupra Ungariei si Poloniei si s-a înregistrat valoarea de 9,4, pe o scala de la 1 la 10, unde 10 este maxim. Aceasta înseamna ca s-au înregistrat radiatii UVB de noua ori mai mari decât poate suporta pielea noastra.

Aceasta înseamna ca o expunere de zece minute la soare, între orele 11.30 si 16, produce arsura solara care poate transforma orice neg pigmentar într-unul malign. Doua arsuri solare la copii sub 14 ani duc la înzecirea riscului de aparitie a melanomului malign dupa 20 de ani. Pur si simplu pielea umana nu mai poate suporta radiatiile”, ne-a declarat dr. Capâlna.

Verdictul e serios si ar trebui sa avem mesaje de avertizare în toata presa si pe toti stâlpii. De ce totusi la noi e atât de liniste? Pentru ca în România nu se masoara oficial UVB. În aceste conditii, parintii îsi trimit inconstienti copiii la strand în miezul zilei, stau la soare fara niciun fel de protectie, iar apoi alearga la medic cu arsuri, de multe ori mult prea târziu pentru prevenirea cancerului de piele.

N-o spunem noi, ci o arata registrele de consultatii ale medicilor dermatologi. Vin foarte multi pacienti cu arsuri solare. S-au înzecit cazurile de displazie, de stari precanceroase, în care se recomanda deja excizarea. Ar fi bine sa apara mesaje de avertizare în presa, în parcuri, la intrarea în stranduri, ca oamenii sa fie informati si sa nu se expuna radiatiilor”, a sustinut dr. Capâlna.

În conditiile în care autoritatile tac mâlc, nu avem ce face decât sa ne protejam din proprie initiativa de razele ucigase. Dr. Capâlna îi sfatuieste pe parinti sa nu tina deloc la soare copiii sub un an, iar cei peste un an, doar cu crema de protectie solara si doar în afara orelor de risc.

Share