Şoşoacă Internaţionalnîia, o afacere cu puternic iz rusesc

Share

Diana Şoşoacă a reuşit, este o personalitate cu putere de influenţă în întreaga lume, cel puţin aşa reiese de pe Internet.

Reyes Jinky e o pagină de Facebook creată la mijlocul lunii ianuarie, 2021, și administrată de conturi din India, Indonezia, Mexic, Vietnam și Filipine.

Are puțin peste 1.000 de likes și aproape 20.000 de followers. În mod normal, utilizatorii din România n-ar avea de ce să interacționeze cu această pagină.

Doar că, de la începutul lunii martie, Reyes Jinky are la fotografia de profil un portret al senatoarei Diana Iovanovici Șoșoacă, iar postările pe care le afișează zilnic pagina sunt live-uri cu conținut video, preluat de pe pagina oficială a senatoarei.

Aceasta este doar una dintre cele cel puțin 15 pagini de Facebook pe care le-a identificat PressOne și care urmează același tipar: sunt create la finalul anului trecut sau începutul acestui an, sunt administrate din afara României și amplifică în mod artificial prezența Dianei Iovanovici Șoșoacă pe rețeaua socială.

Unele dintre ele i-au clonat identitatea. Însumate, cele 15 pagini au cel puțin 95.000 de likes și peste 230.000 de followers, adică aproape de trei ori mai mulți decât are pagina oficială a senatoarei (36.000 likes și 74.000 followers).

O parte din aceste pagini acționează concertat, postând constant live-urile senatoarei pe un grup public de Facebook, Diana Iovanovici Șoșoacă Group, cu peste 55.000 de membri.

În plus, o parte din paginile menționate mai fac ceva: postează constant conținutul unui singur site, newsfloe.com, al cărui deținător este secret. Noi ştim: este controlat de extremistul Ninel Peia.

La rândul său, site-ul preia masiv conținut creat și publicat inițial de Sputnik Moldova, instituție de propagandă și dezinformare a Rusiei.

Potrivit unei analize Rubrika, pentru luna martie, 2021, conținutul copiat din Sputnik și amplificat de paginile atribuite Dianei Șoșoacă a avut mai multe interacțiuni pe Facebook decât conținutul promovat de pagina oficială a Sputnik.

Iată câteva din paginile redenumite cu numele senatoarei Diana Șoșoacă:

Diana Iovanovici-Șoșoacă – 15.005 likes, 33.140 followers

Creată inițial în 28 octombrie, 2020, pe numele Jeff Gifford, și-a schimbat numele în Diana Iovanovici-Șoșoacă în 31 decembrie, 2020.

Pagina este administrată din țările: SUA (2), Vietnam (2), Costa Rica (1), Republica Dominicană (1), Franța (1), Malaezia (1), Filipine (1).

Pagina distribuie conținut de pe site-ul menționat, live-uri și video-uri cu Diana Șoșoacă, alături de episoade vechi din Vacanța Mare (Leana și Costel / Garcea).

Diana Iovanovici-Șoșoacă video creator – 26.249 likes, 55.547 followers

Creată inițial pe 28 octombrie, 2020, pe numele Byron Brock, și-a schimbat numele în 24 decembrie, 2020, în Diana Iovanovici-Șoșoacă. Este administrată din țările: SUA (3), Costa Rica (1), Malaezia (1), Mexic (1). Pagina distribuie același conținut ca prima pagină prezentată – texte de pe site-ul newsfloe.com și live-uri înregistrate cu Diana Șoșoacă.

Diana Iovanovici Șoșoacă 2021 – 38.014 likes, 74.841 followers

Creată inițial în 24 septembrie, 2020, cu numele Las Fierbinți 2020. Și-a schimbat numele în Diana Iovanovici Șoșoacă 2021 în 19 ianuarie, 2021.

Este administrată din țările: Indonezia (2), SUA (2), Costa Rica (1), Franța (1), Vietnam (1). Pagina postează același tip de conținut ca cele menționate mai sus.

Diana Iovanovici-Șoșoacă Bucharest – 7.650 likes, 7.957 followers

Pagină creată original în 28 octombrie, cu numele RobbeeRoy, redenumită în 8 decembrie, 2020, Diana Iovanovici Șoșoacă Bucharest. Este administrată de o singură persoană din SUA și distribuia live-urile senatoarei și fotografii postate pe contul ei personal.

Diana Iovanovici Romania – 5.087 likes, 25.361 followers

Pagina a fost creată inițial în 28 octombrie, cu numele Deawkaew Bollo, redenumită în 13 februarie, 2021, Diana Iovanovici Romania. Este administrată din Vietnam (2) și Indonezia (1). Postează același conținut cu paginile enumerate mai sus.

Diana Iovanovici-Șoșoacă 2021 (@livediana2021) – 3.436 likes, 22.374 followers

Pagina a fost creată inițial în 11 decembrie, 2020, cu numele Darling Zhel, și redenumită Diana Iovanovici-Șoșoacă 2021 în 27 ianuarie, 2021. Este administrată din: Azerbaijan (1), Franța (1), Indonezia (1), Filipine (1).

Pagina postează conținut identic cu paginile anterioare și episoade dintr-un show difuzat de Antena 1, “Poftiți la circ”.

Dacian ethnicity, 561 likes, 13.364 followers

Pagina a fost creată inițial în 21 noiembrie, 2020, pe numele Ester Tiro și redenumită apoi, în 20 februarie, 2021, Dacian ethnicity. Este administrată din: India (1), Indonezia (1), Pakistan (1), Filipine (1). Pagina distribuie live-uri și emisiuni la care participă Diana Șoșoacă.

Acestor pagini li se adaugă altele, cu nume precum Michael Anson, Nareerat, Sonia Okpara, Fareehan FN, Evine Nacilla, Nicole Raquid, Char Lene, Rose Magalona, Ovidiu Grosu sau Irmãos Winchester.

Toate acestea au la fotografia de profil portrete ale senatoarei Șoșoacă și share-uiesc zilnic, la intervale de o oră, bucăți din live-urile senatoarei pe grupul Diana Iovanovici Șoșoacă Group.

Conținut din Sputnik, reambalat și amplificat

Newsfloe.com e un site re-înregistrat în 21 ianuarie, 2021, potrivit Registrelor de înregistrare a numelor de domenii de Internet. Inițial, newsfloe.com posta conținut în bengaleză, după cum arată o versiune mai veche.

Acum este rescris, iar conținutul în limba română a constat, la început, în materiale cu imagini frumoase, de tipul „5 dintre cele mai frumoase trasee de mers pe jos de coastă din Europa” sau „Cele mai bune stațiuni pentru vacanțe de familie”.

Textele care însoțesc aceste fotografii sunt copiate din alte site-uri și traduse automat în limba română.

Ulterior, site-ul a început să preia conținut din Sputnik România Moldova, o secțiune în limba română a agenției globale Sputnik News, marcat de Uniunea Europeană ca instrument de propagandă și dezinformare pro-Kremlin.

În ultimele 7 zile, potrivit Rubrika, analizator automat de știri, conținutul preluat din Sputnik și postat pe Facebook pe pagini și grupuri publice al site-ului newsfloe.com a generat peste 70.000 de interacțiuni.

Distribuit masiv de paginile menționate anterior, newsfloe.com mai copiază materiale de pe ortodoxinfo.ro sau national.ro, care promovează idei conspiraționiste, antivaccin sau împotriva măsurilor de reducere a impactului pandemiei de COVID-19.

Iată câteva titluri publicate de newsfloe.com și injectate pe Facebook de paginile de mai sus:

Miza atacurilor împotriva medicului Flavia Groșan – Protocolul genocidului împotriva poporului român (sursa national.ro)

Monica Pop denunță cea mai mare greșeală din pandemie – ”E un fel de GENOCID!” (sursa ro.sputnik.md)

NUCLEARA: Răzvan Dumitrescu dă în vileag – mistificarea Pandemiei aparține OMS (sursa ro.sputnik.md)

Accesat din aplicația mobilă Facebook, site-ul newsfloe.com apare ca fiind GQ News, iar articolele postate pe site sunt monetizate cu reclame livrate prin Facebook Audience Network.

Share