Site-ul Bokov anunta cutremur in Romania

Share

Website-ul infiintat de catre geofizicianul rus Viktor N. Bokov (care intre timp s-a stins din viata) anunta pentru 17 martie un cutremur vrancean de 3-5 grade pe scala Mercalli.

foto: Mediafax

Anuntam aceste predictii de-abia acum, pentru ca nu am vrut sa cream panica inutil, avand in vedere magnitudinea seismelor si pentru ca, la randul nostru, verificam veridicitatea informatiilor furnizate.

Pe de alta parte, uneori previziunile acestui website se implinesc cu o zi sau doua intarziere. Asteptam deci un cutremur ceva mai important, nu o plictiseala de 3,4 M, pe care sa-l simta seismografele de la Vrancioaia.

Nu ar fi nimic deosebit, daca acest cutremur in zona Vrancea nu ar coincide aproape cu momentul de maxima apropiere a Lunii de Pamant, care ar putea sa fi dus la tragicul cutremur si tsunami din Japonia.

Este interesant de asemenea ca, odata cu acest cutremur in zona Vrancea, website-ul amintit mai prefigureaza cutremure de pamant in cateva alte zone seismice nevralgice ale Terrei.

click to enlarge

Acestea sunt (de la stanga la dreapta, pe planiglobul alaturat): California continentala (zona Faliei San Andreas), Coasta de Azur, partea franceza (Languedoc), vestul Tibetului si podisul central chinez, insula Mindanao a arhipelagului filipinez si insula Sulawesi din vestul Indoneziei. Acum ne-am referit la previziunile de cutremure minore, de 3-5 M (adica pe scala Mercalli).

Seisme de 5-6 M sunt anuntate pentru Sumatra si arhipelagul japonez. Aici sunt anuntate trei cutremure: unul in zona Tokio, altul in lovita prefectura Fukushima si un altul in extremitatea nord-estica a insulei Hokkaido, spre Marea Ohotsk, in largul peninsulei Kamciatka.

De altfel, in toata aceasta perioada insulele japoneze par a fi zguduite zilnic de cutremure semnificative, care maresc criza umanitara si economico-financiara din aceasta tara.

Share