Cronica dezastrului nuclear din Japonia

Share

Despre cutremurul din Japonia si efectele acestuia s-a discutat foarte mult. In comparatie insa cu efectele cutremurului, cea mai devastatoare problema ramane ce-a a radiatiilor nucleare, in cauza problemele de ordin tehnic survenite la patru din cele sase reactoare care deja au instaurat o alerta nucleara de gradul 6 (n.r. explozia de la Cernobal – a fost de gradul 7, adica standardul maxim).

foto: PublicMedia

Astfel, problemele de ordin nuclear au demarat imediat dupa cutremur, mai exact, daca cutremurul s-a derulat la ora 07.46 – ora Romaniei, la ora pranzului, japonezii declansau alerta nucleara.

Oricum, in momentul cutremurului, toate reactoarele au generat secventa de oprire, in schimb, temperatura provocata de fierberea apei pentru producerea aburului a ramas.

In acest context, si datorita mai multor probleme survenite, sistemul de racire la mai multe dintre reactoare a inceput sa aiba de suferit, iar la miez de noapte deja se inregistrasera cresteri ale nivelului de radiatii cu mult peste limita.

Explozie la reactorul 1 – in ziua de sambata

Problemele majore au inceput in cursul zilei de sambata, mai exact cand necesitatile tehnice au generat necesitatea eliberarii in atmosfera a unor cantitati de vapori de hidrogen acumulate in camera reactorului si care impiedicau racirea barelor de uraniu.

Astfel, la ora 09.15 se ia decizia eliberarii in atmosfera a vaporilor existenti, iar la ora 09.50 se remarca o explozie puternica in zona reactorului 1, iar in atmosfera se ridica un fum alb. Mai mult, aparatele de masurat radiatia nucleara indica faptul ca nivelul a crescut de peste 20 de ori, fata de limitele normale.

Ulterior, dupa analiza situatiei, oficialii niponi au informat populatia ca a fost vorba de o reactie chimica intre vaporii de hidrogen si oxigenul din atmosfera, iar explozia a distrus doar cladirea care adapostea reactorul, fara sa il afecteze si pe acesta.

In acelasi timp, inginerii de la Electric Power Company fac public faptul ca exista probleme destul de mari cu problemele de la sistemele de racire de la trei reactoare, iar in atmosfera a fost eliberata o cantitate de cesiu radioactiv.

Luni, doua explozii la reactorul 3

Daca ziua de duminica a trecut relativ linistita, nu acleasi lucru s-a putut spune despre ziua de luni, cand, la primele ore ale diminetii un rezervor de combustibil situat in vecinatatea reactorului 3… citeste tot pe Public Media

Share