SATELIT Ucraina a ras efectiv Baza Saky, din Crimeea

Share

Deruta persistă la Moscova, după atacul de marți, de la Baza Saky, din Crimeea, peninsula ucraineană anexată în 2014, de Rusia.

Sunt peste 225 de kilometri de liniile de apărare rusești. Atacul a distrus cel puțîn opt avioane de luptă ruse și mai multe clădiri, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), citat de EFE.

Potrivit ISW, imaginile din satelit confirmă informațiile forțelor aeriene ucrainene, potrivit cărora cel puțîn opt avioane de luptă rusești au fost distruse în urma acestui atac, contrazicând astfel afirmațiile Rusiei, că exploziile nu au deteriorat nici un avion și nici nu au fost rezultatul vreunui atac, scrie Aktual24.

Cum arăta baza înainte de explozii şi după:

Media ruse au publicat versiuni contradictorii despre ceea ce s-a întâmplat la baza aeriană din Novofiodorvka.

Pe de o parte, ministerul rus al Apărării declarase că au explodat muniții, într-un loc în care erau depozitate pe aerodrom, din cauza unui act de neglijență, dar nu a unui atac, și a mai spus că nici un avion nu a fost avariat.

Blogger-ul rus Ribar, specializat în probleme legate de război, a scris pe 10 august că explozia nu a fost cauzată probabil de un atac cu rachetă și a emis ipoteza că aceasta ar putea avea drept cauză neglijența și nerespectarea normelor de securitate sau că un mic elicopter care transporta o bombă a lovit parcarea din apropiere.

Aceste versiuni contradictorii din media ruse, întâlnite de asemenea printre bloggerii locali, relevă faptul că oficialii Ministerului Apărării de la Moscova au teorii contradictorii despre atac, pe care le împărtășesc presei.

Totodată, este posibil, potrivit ISW, ca Kremlinul să nu fi reușit să-și coordoneze operațiunea informațională, pentru a nega că Ucraina a efectuat un atac cu succes, în spatele liniilor rusești.

Forțele ruse de la baza aeriană probabil știu deja ce s-a întâmplat, dar s-ar putea să nu înțeleagă încă cum sau de unde exact au efectuat atacul forțele ucrainene, notează ISW.

Responsabilii ucraineni joacă pe confuzia evidentă a Rusiei, în jurul atacului, pentru a ascunde capabilitățile cu rază lungă ale Ucrainei, adaugă institutul american specializat în probleme militare.

Un oficial ucrainean a declarat, sub rezerva anonimatului, pentru The New York Times, că atacul a fost efectuat cu ajutorul forțelor de gherilă (partizani).

Un alt responsabil ucrainean, care de asemenea a dorit să-și păstreze anonimatul, a afirmat pentru The Washington Post că în spatele exploziei s-ar afla forțele speciale ucrainene, în timp ce alți oficiali ucraineni s-au referit implicit la atac, dar nu au revendicat în mod deschis responsabilitatea Ucrainei.

ISW indică faptul că nu este încă în măsură să evalueze independent ce a provocat exploziile de pe aerodrom: imaginile din satelit arată mai multe cratere și urme de arderi, dar astfel de daune ar fi putut fi cauzate de multe lucruri: forțe speciale, rezistență ucraineană sau rachete, la fața locului sau de la distanță.

Kremlinul și-ar fi schimbat planurile în ceea ce privește calendarul anexării teritoriilor ocupate în Ucraina, care ar putea fi amânat, mai relevă analiștii ISW, citați de agenția de presă Unian.

‘Anexarea face mai greu de imaginat o soluție negociată a războiului în orice condiții, pe care Ucraina sau Occidentul le-ar putea accepta, demonstrând că Kremlinul se opune în mod fundamental încheierii războiului în alte condiții decât prin capitularea Ucrainei’, subliniază experții ISW.

Ministrul ucrainean al Apărării a refuzat să comenteze o posibilă implicare a armatei sale în exploziile de la un depozit de muniții din Crimeea, estimând că acestea s-ar fi datorat țigărilor, notează AFP.

‘Cred că militarii ruși de pe acest aerodrom au uitat o regulă foarte simplă +de a nu fuma în locuri periculoase+. Asta e tot’, a afirmat ironic Oleksii Reznikov, aflat în vizită în Danemarca, pentru o întâlnire cu țările donatoare pentru Ucraina, sub egida acestei țări scandinave și a Marii Britanii.

Share