Kievul vrea să termine luptele cu Moscova până-n iarnă

Share

Kievul are gânduri mari. Vrea să securizeze energetic Ucraina, prin terminarea părţii beligerante a confruntării cu Moscova până la venirea iernii.

“Este vital să terminăm faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii, întrucât persistă riscurile de atac, din partea agresorului rus, asupra infrastructurii de alimentare cu energie şi agent termic în Ucraina”, a declarat şeful Cancelariei Prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, citat de Interfax-Ukraina şi DPA.

Armata rusă atacă deja astfel de infrastructuri, a indicat Iermak: ‘Acesta este unul dintre motivele pentru care vrem să luăm măsuri maxime pentru a pune capăt fazei active a războiului până la sfârşitul toamnei’. Războiul declanşat de Rusia în Ucraina durează deja de şase luni, notează DPA.

Armata ucraineană face tot posibilul pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruşi, a subliniat el, avertizând că, atât timp cât trupele ruse îşi consolidează mai mult poziţiile pe teritoriul Ucrainei, cu atât devine mai dificil de realizat acest obiectiv, scrie Agerpres.

Rusia, care a declanşat o invazie la scară largă în Ucraina la 24 februarie, ocupă aproximativ o cincime din ţara vecină, inclusiv Peninsula Crimeea, pe care o anexase deja în 2014. În prezent, nu există nici un indiciu privind o potenţială soluţie negociată.

General-maiorul Dmitri Marcenko, din armata ucraineană, consideră că faza activă a războiului în Ucraina se poate încheia înainte de sfârşitul anului, prin recucerirea Regiunii Herson.

O victorie finală a forţelor armate ale Ucrainei, asupra invadatorilor ruşi, este posibilă nu mai devreme de primăvară, notează publicaţia Slovo i dilo, citând surse ale comandamentului militar ucrainean.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, declarase într-un interviu acordat antenei ucrainene a BBC, la 15 iulie, că el consideră posibil de încheiat războiul cu Rusia până la sfârşitul acestui an, cel puţin eliberarea teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia, după 24 februarie.

Share