home MASS MEDIA S-a, ori m-a boxat Trafic.ro?

S-a, ori m-a boxat Trafic.ro?

Share

De cateva zile, Trafic.ro face ca balt-orient-express-ul in Gara Urlati. Cel putin in ceea ce ma priveste. Dar s-o luam pe rand. Intai de toate, am avut mai demult un schimb de epistole electronice cu echipa Trafic.ro, in care ii intrebam cum se face ca intotdeauna ei dau cu circa 1/3 mai putini unici decat celelalte monitorizatoare de trafic.

Raspunsul a venit sec si cetos, ca este vorba despre o alta metodologie de monitorizare decat la cei pe care ii aduceam eu ca argument. Am sa le spun si celor care impart bugetele de publicitate tot aceasta.

Am inghitit-o nemestecata si pe asta cu metodologia, gandindu-ma serios sa imi infiintez un astfel de site, cu propria sa metodologie, care sa dea ca Realitatea TV sau Ziare.com are (mult) mai putini unici pe zi decat StareaPresei.ro. Pentru ca am putin bun simt, am ramas la stadiul reveriilor.

Cam dupa sarbautori-de-zi, am inceput sa constat ca “obisnuita” diferenta de contorizare pe vizitatori-vizite-vizionari, de cam 1/3, intre ce imi da Trafic.ro si ce imi dau ceilalti contorizatori de trafic pe care i-am pus la lucru, SiteMeter, GeoVisite, HiStats si Google Analytics, este augmentata cu un decalaj permanent de circa doua ore, intre ora la care ne aflam si ora pana la care Trafic.ro binevoieste sa imi contorizeze traficul.

De exemplu, azi-noapte, la 00.15, Trafic.ro imi dadea statisticile actualizate pana pe la orele 21.00 (!*?^#@#E$R*&!%^??). Sa zicem ca totul inca era coerent cu realitatea, chiar daca viermele inelat, pana a aaaaaaajuuuuuns si cu uuuuuultiiiiimuuuuul iiiineeeeel diiiiin cooooooaaaaaadaaaaa laaaaa uuuuuusaaaaaa, aaaaaceeeeaaaaaastaaaa s-aaaaaaaa iiiinchiiiis.

Balbaielile au inceput pe la orele doua dimineata, cand in sfarsit se actualizaseu (vorba lui Traian Basescu) statisticile pana la finalul zilei de ieri si contorizarea ajunsese la ziua de azi, ora 0:00. Dar, surpriza: pe ziua de 19, la ora 0:00, aveam deja 6 vizitatori unici si… acestia facusera, la mine pe site, 8 afisari!

Lucrurile sunt cu atat mai suspecte, cu cat in acelasi moment, imi dadea in timp real, pana la aceeasi ora din zi, 32 de vizitatori unici. M-am culcat linistit, convins ca fostii mei colegi de NCH de la HiStatsNetBridge au lasat serverul afara, in zapada, il vor gasi dimineata, ii vor canta la ureche “Traim decenii de-mpliniciri matretzoase” si apoi il vor aduce la caldura, unde-i vor face măi-măi, pana-si va reveni.

Ti-ai gasit? Iaca situatiunea de la ora 22:30, de azi, care arata astfel: vizitatori unici – 21, afisari – 35, scadere azi de 91,39%. Bun, acestea fiind zise, trebuie sa recunosc ca nu inteleg de ce HiStats imi da azi, pana la ora 23:15, 432 de vizitatori unici cu 760 de afisari, iar SiteMeter imi da, la 23:20, 425 cu 767? De ce imi da GeoVisite, pe ultimele 24 de ore, la orele 23:22, 339 de vizitatori unici? De ce Google Analytics imi da 376?

Si de ce colegul de clasament de pe locul 309, de la categoria Stiri/Mass-Media, are statisticile actualizate la moment? Stai-stai! De ce, din toata lista locurilor 301 – 315, numai de mine isi rade Trafic.ro, pentru ca ceilalti au statisticile actualizate ca lumea, inclusiv, probabil, marja de 1/3 mai putin fata de alte motoare de trafic, cu care noi, toti fraierii care inca mai suntem in Trafic.ro, sa zicem ca ne-am resemnat?

Cine de cine face caragatză, la faza asta, avand in vedere ca ispravile Trafic.ro nu au inceput acum, ci sunt cunoscute_ Cred ca as putea aduna un slot gros de nemultumiti de felul in care sunt tratati de catre aceste serviciu online de monitorizare de trafic, care mai si cere bani ca sa te inscrii intransul.

Share