home EUROVISION, EVENIMENT Conform regulamentului, la Eurovision participa ce voci vrea muschii juriului

Conform regulamentului, la Eurovision participa ce voci vrea muschii juriului

Share

Iar acesta, în opinia mea, este cel mai grav fapt consacrat de acest nou regulament. Să stabilim foarte clar că măgăria, piloşenia plină de pilozităţi şi pipiţe este posibilă pentru că EBU – European Broadcasting Union, lasă mână liberă televiziunilor europene membre, cum este TVR, să facă borş fiecare la ele în ţară.

Dacă aceasta înseamnă că în România nu mai au voie compozitori sau interpreţi străini, este o discriminare care intră în conflict cu toate principiile Uniunii Europene, în care EBU pare stat în stat şi joacă tananika exact cum vrea muşchii potentaţilor ei din fiecare stat-televiziune membru-membră.

Dar lucrurile ating culmea discriminării când şi interpreţii dintr-un stat, să zicem, de exemplu, România, sunt discriminaţi între ei. Grozăvia începe încă din Capitolul I, Generalităţi, punctul 2., din care aflăm că…

TVR a hotărât stabilirea unei liste cu artişti interpreţi, întocmită cu consultarea specialiştilor în domeniu, ce va fi publicată odată cu Regulamentul pe site-ul www.tvr.ro/eurovision, pentru a putea fi utilizată de către fiecare compozitor participant pentru a-şi alege un artist/o formaţie care să interpreteze piesa compusă de acesta. Artiştii/formaţiile incluşi(e) în listă vor fi cei care se regăsesc cel mai des în propunerile trimise de către toţi specialiştii consultati.

Marea greseala este ca, oricat de oportunisti ar fi compozitorii, organizatorul de anul acesta al concursului nu intelege deloc felul in care functioneaza actul de creatie la un compozitor adevarat.

Acesta scrie un anumit portofoliu de cantece pentru anumiti interpreti, de obicei aceia cu care lucreaza, nu-i da nimeni o lista de pe care sa aleaga, ca la targul de vite, cornutele preferate.

Melodiile respective sunt create in urma unui proces mai lung sau mai scurt de incubatie, care poate dura si luni de zile. Ori, Marina Almasan a binevoit sa puna noile reguli, cu aceasta lista de voci, in urma cu cateva saptamani.

Vocile sunt alese de niste “specialisti”. Specialistii acestia sunt compozitori sau, in diferite feluri, oameni care cresc voci. Este clar ca fiecare dintre ei si-au ales protejatii si favoritii.

Astfel, se produce o dubla discriminare: intre compozitori, pentru ca aceia de pe lista “specialistilor” sunt avantajati; intre voci, pentru ca acelea de pe lista Eurovision sunt avantajate net.

(va urma)

Share