motto:
Când calul a mâncat o bară,
Din ea, scurt, a sărit o pară,
Prin coadă nu i se vedea o nară,
Când îşi făcea, pe sub copită, o gargară.
Ruxandra Sararu, jurnalist de radio-tv, e fata romancierului protocronist Dinu Sararu. Si-a dat demisia din Radio Romania la inceputul lunii decembrie a anului 2010, unde era director de imagine. Mi-a declarat ca presedintele SRR, Demeter Andras, e un impostor. Acum e consilier personal al “impostorului”.
FOTO: AgeroStuttgart
Suntem pe 26 noiembrie 2010. Inainte de alegerile din Republica Moldova, viata a prins-o pe Sararu la Chisinau, reprezentant Radio Romania, intr-un interviu in exclusivitate cu presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, pe care il pune in dificultate si ii adreseaza intrebari incomode, asa cum ii sta bine oricarui jurnalist adevarat.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 noiembrie, ora 18:30)
Realizator: Ruxandra Săraru
Realizator: Domnule preşedinte, daţi-mi voie să vă mulţumesc în numele ascultătorilor postului de radio România Actualităţi pentru această onoare pe care o faceţi de a fi invitatul “Jurnalului serii” de la RRA.
Mihai Ghimpu: Vă mulţumesc şi eu foarte mult.
Realizator: Domnule preşedinte, cum vi s-a părut această campanie electorală? Iată, ne apropiem de sfârşit, au fost zile grele, pe 28 vor fi alegerile. De la înălţimea fotoliului de preşedinte interimar, cum puteţi aprecia această campanie electorală?
Mihai Ghimpu: Cred că este una din cele mai libere şi corecte campanii electorale. Puterea care aparţine Alianţei pentru Integrare Europeană a organizat aceste alegeri libere, corecte, fără folosirea resurselor administrative mediatice, nu a împiedicat cetăţenilor la întâlnirile cu toţi concurenţii electorali.
Eu consider că a fost un pas bun făcut de către Alianţă către integrarea europeană, întrucât noi ne dorim ca puterea să aparţină anume celora care decid în ziua votării şi am făcut tot posibilul ca aceasta să se producă. Urmează de acum să aşteptăm ziua de 28 noiembrie, în care să ne bucurăm de victoria partidelor democratice.
Realizator: Spuneţi-mi, suntem cu toţii într-o zonă geopolitică, hai să-i spunem tulburată, hai să-i spunem cu o istorie bogată, hai să-i spunem cu o istorie în care, poate, de echilibrul ei depinde echilibrul planetei. Ce părere aveţi?
Mihai Ghimpu: Sunt de acord cu dvs că, într-adevăr, pe de o parte suntem un stat foarte mic, cu un teritoriu foarte mic; pe de altă parte, interesul este foarte mare în această zonă şi după cum este deja cunoscut faptul, interesul celora care ne-au ocupat la 28 iunie 1940 continuă.
Chiar şi au declarat că au cedat prea mult până acuma şi nu vor ceda în continuare. Pe noi nu trebuie să ne intereseze relaţiile Federaţiei Ruse cu NATO şi cu alte state, noi ne gândim la prezentul şi la viitorul acestui stat, acestui popor. De aceea credem că noi trebuie să decidem soarta noastră.
Realizator: În cunoştinţă de cauză.
Mihai Ghimpu: În cunoştinţă de cauză. De aceea şi ne străduim, facem tot posibilul ca cetăţenii să fie informaţi, fiindcă neinformarea înseamnă permiterea manipulării, aşa cum a făcut guvernarea comunistă până acuma.
În această campanie electorală, ca niciodată, şi în general după ce am venit noi la putere, cetăţenii au avut posibilitatea să se informeze, s-au deschis două televiziuni, presa este liberă, echidistantă, în afară de cele două pe care le au comuniştii; în rest, totul s-a făcut pentru ca cetăţeanul să fie informat şi să înţeleagă ce se întâmplă anume în această zonă, pe acest mic pământ, care sunt interesele şi ce trebuie să facem noi. Şi eu cred că va veni ziua în care va predomina interesul nostru şi nu interesul altcuiva pe acest mult pătimit pământ.
Realizator: Cine deţine informaţia, deţine puterea, aş putea eu rezuma în ceea ce aţi spus dvs. Puterea trebuie să depindă, să fie deţinută de cei mulţi. Spuneţi-mi, din înălţimea fotoliului pe care îl ocupaţi în momentul de faţă, de preşedinte interimar, cum vă imaginaţi că va fi?
Mihai Ghimpu: Eu pot să spun că va fi bine, având în vedere votul celor mulţi, cum ziceţi dvs, din 29 iulie, atunci când în urma votului de aur a permis să avem alegerile anticipate şi cetăţenii au pledat pentru partidele democratice, pentru democraţie, pentru integrare europeană.
De aceea nu văd o altă cale decât ceea ce doresc cetăţenii. Ei sunt cei care decid, democraţia înseamnă votul majorităţii şi sunt convins că şi la 29 noiembrie cetăţenii vor opta aşa cum au optat la 29 iulie 2009. Ba mai mult, vor vota pentru că e nevoie de depăşirea crizei constituţionale.
În cazul în care alianţa partidelor concurente Alianţei nu vor avea 61 de mandate, iarăşi intrăm într-o criză constituţională, un an de instabilitate, iarăşi alegeri anticipate, de aceea sper că cetăţenii noştri vor pleda şi mai mult pentru acest viitor european al Republicii Moldova, pentru bune realţii cu România, cu Ucraina, relaţii şi cu Federaţia Rusă reciproc avantajoase, adică cu toată lumea care ne sprijină pe noi în realizarea acestui obiectiv de mult aşteptat de către cetăţeni: să trăim şi noi liberi, decent şi cu demnitate.