Rusia vrea anexarea nordului Kazahstanului

Share

Teritoriile din Kazahstan vizate de Rusia lui Putin sunt bogate în resurse de apă și zăcăminte minerale, se învecinează cu Federația Rusă și sunt conduse de politicieni care au absolvit în trecut universități de stat de la Moscova și Samara.

Directorul Institutului pentru Studii Strategice și Securitate al Ucrainei, Pavel Lisianski, lansează o ipoteză șocantă.

Conform acestuia, președintele Kazahstanului, Kassim-Jomart Tokaev, s-a aliat cu Uniunea Europeană tocmai fiindcă Federația Rusă intenționează să anexeze trei regiuni din nordul țării sale.

Tokaev încearcă astfel să se distanțeze în toate modurile posibile de conducerea Kremlinului și să-și pună țara la adăpost de rapturi teritoriale.

Pavel Lisianski: „Rusia visează că trei regiuni din nordul Kazahstanului vor merge la ea. Kazahii știu despre asta, și Tokaev știe despre asta, prin urmare el urmează o astfel de politică de distanțare”.

Liderul kazah a făcut primul pas chiar în cadrul Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, desfășurat luna trecută, când a afirmat fără ocolișuri, la aceeași masă cu Vladimir Putin, că statul lui nu va recunoaște niciodată independența așa ziselor republici populare Donețk și Lugansk.

Ulterior, Tokaev și-a întărit declarația, printr-o replică dură, pe care i-a dat-o autoproclamatului președinte cecen Ramzan Kadîrov, după ce a fost acuzat că nu sprijină invazia din Ucraina, în condițiile în care Rusia a salvat Kazahstanul, prin înăbușirea revoltelor populare de la începutul acestui an, din cauza dublării prețului la gazul lichefiat.

„În Rusia, unii falsifică situația, susținând că Kazahstanul ar trebui să slujească pentru totdeauna și să se închine la picioarele Rusiei.

Dar nu Rusia, ci CSTO (Organizația Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianță militară interguvernamentală ce reunește 6 state ex-sovietice – n. red.) a salvat Kazahstanul”, a precizat Tokaev, care s-a alăturat sancțiunilor UE, impuse Rusiei.

Share