Tupeu 2022. Aleksandr Lukaşenko cere curăţarea morală a Europei

Share

Președintele belarus, Alexander Lukașenko, pierde contactul cu realitatea, evoluând în naraţiunea alternativă a propagandei ruse.

Lukaşenko a avertizat că la orizont s-ar putea ivi un conflict global major, scrie Business Insider.

În cadrul unei ceremonii pentru oficialii belarusi și pentru absolvenții școlilor militare de top, el a acuzat SUA și națiunile occidentale că perpetuează o ordine mondială multipolară și că sprijină regimurile deschis fasciste, a relatat agenția de presă de stat Belta.

Comentariile lui Lukașenko sunt identice cu afirmațiile nefondate ale lui Putin, potrivit cărora guvernul ucrainean este fascist.

Potrivit Belta, liderul belarus a mai afirmat fără a avea dovezi că Europa nu decide nimic și că este sub degetul mare al Washingtonului, avertizând armata ucraineană să nu-și coboare garda.

Lukașenko a mai acuzat Occidentul că încearcă să semene haos și să distrugă țara sa.

„Din păcate, o astfel de politică a Occidentului aduce lumea mai aproape de abisul unui mare război, în care nu va exista nici un învingător”, a declarat Lukașenko, potrivit Belta.

„Evenimentele care se desfășoară astăzi în jurul Belarusului și al Rusiei necesită o vigilență și o concentrare extremă”, a adăugat Lukașenko, conform publicației, referindu-se la războiul din Ucraina.

„Conduse de Statele Unite, țările occidentale au distrus sistemul de securitate globală în mod consecvent, metodic și chiar împotriva propriilor interese naționale și a dorințelor popoarelor.”

Lukașenko a reluat criticile lui Putin la adresa NATO, în special opinia liderului rus, cu privire la decizia Suediei și Finlandei de a se alătura Alianței.

„Aparent, noii ‘cruciați’ ai Alianței Nord-Atlantice au decis brusc că este momentul potrivit pentru un alt ‘Drang nach Osten’, uitând cum s-au încheiat campanii similare pentru predecesorii lor istorici”, a declarat Lukașenko, susțînând că exercițiile militare defensive ale NATO sunt exemple ale unei forțe de atac în creștere.

Prin „Drang nach Osten” – care în germană înseamnă „răspândire spre est” – Lukașenko a făcut referire la un termen folosit de liderul nazist Adolf Hitler, ca parte a planului său de a dobândi teritoriu pentru „spațiul vital” german și impulsul pentru conflictul nazist în Europa de Est.

La începutul acestei luni, Lukașenko a mai spus că, în opinia sa, a venit timpul ca o Europă uitucă să se confrunte cu o curățare morală.

Share