Ilia Iaşin, opozant rus, a fost plasat în detenție temporară

Share

Un tribunal din Moscova l-a plasat în detenţie pe Ilia Iaşin, unul dintre ultimii opozanţi ai Kremlinului prezenţi încă în Rusia.

Ilia Iaşin este vizat, la fel ca alţii, pentru că a criticat atacul rus asupra Ucrainei, relatează Agerpres, conform AFP.

Iaşin, în vârstă de 39 de ani, va rămâne la închisoare cel puţin până pe 12 septembrie, a anunţat tribunalul, dând astfel curs cererii procurorului.

El este urmărit penal pentru difuzare de informaţii false despre armata rusă şi riscă o pedeapsă grea cu închisoarea.

Ilia Iaşin este o personalitate proeminentă a opoziţiei ruse de mai mult timp, în special în cadrul mişcării anti-Kremlin din anii 2011-2012.

El este un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, opozantul nr.1 al Kremlinului, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă de nouă ani de închisoare, într-o serie de dosare denunţate ca fabricate politic, şi al lui Boris Nemţov, asasinat în anul 2015.

De la începutul ofensivei din Ucraina, de pe 24 februarie, autorităţile ruse au declanşat o represiune feroce împotriva criticilor conflictului, împingându-i pe mulţi dintre ei la exil, în timp ce alţii sunt în spatele gratiilor sau urmăriţi în Justiţie.

Un alt opozant cunoscut, Vladimir Kara-Murza, se află în detenţie preventivă din aprilie, în baza unor acuzaţii similare celor care îl vizează pe Iaşin.

Share