New Hampshire, între Donald Trump şi Nikki Haley

Share

Continuarea caucusului american cu statul nord-estic New Hampshire este un duel Donald Trump – Nikki Haley.

“Auziți sunetul ăsta?”, a întrebat Nikki Haley, bucuroasă, o mulțime entuziasmată, în timp ce urca pe scenă, duminică seara.

New Hampshire, între Donald Trump şi Nikki Haley

“Acesta este sunetul unei curse cu două persoane” – susţine CNN.

Fostul guvernator al Carolinei de Sud tocmai obținuse ceea ce își dorea de luni de zile – o confruntare unu la unu cu Donald Trump, pentru nominalizarea republicană.

Dar Haley trebuie să demonstreze în continuare că poate face ca un duel față în față cu fostul președinte să dureze până la alegerile primare de astăzi, din New Hampshire, și chiar mai departe, după ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, și-a abandonat brusc candidatura la Casa Albă.

Criticii lui Trump au susținut de mult timp că, dacă s-ar confrunta vreodată unu la unu, pentru nominalizarea republicană, împotriva unui singur candidat, care să unească toată opoziția partidului împotriva sa, ar pierde.

Citeşte şi: Stormy Daniels a spus totul despre Donald Trump

Teoria este pe cale să fie pusă acum la testul suprem.

Haley nu va avea niciodată o șansă mai bună decât în New Hampshire, în rândul unui electorat în care alegătorii moderați și independenți joacă un rol crucial, de a-l învinge pe Trump, într-o singură competiție, și de a dovedi că poate magnetiza o provocare la nivel național, împotriva lui.

O victorie, sau un loc al doilea foarte apropiat de Trump va fi vital pentru capacitatea fostului guvernator al Carolinei de Sud de a se prezenta la alegerile primare din statul ei natal, luna viitoare, și la alegerile primare din statele majore, de Super Tuesday, de la începutul lunii martie.

Citeşte şi: Campania lui Donald Trump, în faliment, de la procese

“Sunt două persoane în această cursă. Asta am vrut tot timpul”, a declarat Haley, pentru Dana Bash, de la CNN, duminică, la câteva momente după ce DeSantis a renunțat la campanie.

Dar Haley se confruntă cu o întrebare existențială pentru propria ei campanie: este fostul președinte aflat în frunte, extrem de popular în rândul alegătorilor tipici ai Partidului Republican, după ce a transformat marasmul său juridic fără precedent într-un apel la mobilizare, pur și simplu prea puternic în acest moment pentru ca cineva din partid să îl învingă?

Și, dacă există o consolidare a haitei republicane, aceasta pare să fie în jurul lui Trump, nu a ei, deoarece trei dintre rivalii învinși ai fostului președinte – DeSantis, senatorul Tim Scott, din Carolina de Sud, și antreprenorul Vivek Ramaswamy – l-au susținut în ultima săptămână.

Citeşte şi: Trump, oribil, ca Hitler. “Imigranţii otrăvesc sângele naţiuni”

“Toți vin cu noi”, a remarcat Trump, cu satisfacție, la un miting în Rochester, New Hampshire, tot duminică seara.

Dar principalul susținător al ideii că o competiție față în față l-ar putea pune în pericol pe Trump și ar putea deschide calea unui duel prelungit pentru delegați a fost guvernatorul din New Hampshire, Chris Sununu.

Popularul republican părea extaziasmat de faptul că scenariul său preferat s-a adeverit, în timp ce se mobiliza pentru Haley, în Exeter, duminică seara.

Lungă bătălie

“Cu puțin timp în urmă, erau 13 candidați în cursă, iar acum sunt doar doi”, a răcnit el, în fața mulțimii. “Se spunea că nu se poate face asta, dar apoi a venit Nikki Haley și i-a eliminat pe toți. De ani de zile așteptăm ceva în care republicanii să se poată galvaniza împreună”.

Remarcile lui Sununu au subliniat modul în care cursa lui Haley a devenit parte a unei lungi bătălii pentru sufletul Partidului Republican, chiar dacă ea a fost grijulie în a-l critica pe Trump, de teamă să nu-și alieneze alegătorii partidului care îl plac.

Cu toate acestea, Sununu a minimizat și el așteptările pentru Haley, în ultimele zile, susținând că ea trebuie doar să înceapă să câștige state în Super Tuesday.

Ce este Super Tuesday

Aceasta este este ziua alegerilor primare, pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite, în februarie sau în martie, când cel mai mare număr de state americane organizează alegeri primare și caucus-uri.

Aproximativ o treime dintre toți delegații la convențiile de nominalizare prezidențiale pot fi desemnaţi în Super Tuesday, mai mult decât în orice altă zi, anul acesta.

Share