RTV, delir. “Cel mai mare protest, de la începutul regimului Rezist”. Au fost sub 100 de prăpădiţi

Share

RTV a prins protestul contra actualei guvernări. Unul mic, pitic, prăpădit, cu câţiva poliţişti care se învârteau la Leu, în jurul statuii, şi evadau pe carosabil, agitând fumigene.

România TV a prezentat mitingul sindicaliștilor polițiști din fața Palatului Cotroceni în termeni apocaliptici. Deși au fost sub 100 de manifestanți, RTV a titrat: „Cel mai mare protest de la începutul regimului Rezist”.

La manifestație au participat aproximativ 90 de sindicaliști, din două sindicate, Europol și Publisind. Însă RTV și-a anunțat telespectatorii că a fost „cel mai mare protest de la începutul regimului Rezist”.

Alte burtiere afişate de România TV, semnalate de Pagina de Media:

Proteste coordonate pentru dărâmarea Guvernului
Jandarmii fugăresc protestatarii pe străzi
Protestatarii dau cu fumigene, jandarmii intervin
Încăierare cu forțele de ordine, scandal uriaș
Protestatarii acuză: ordin pentru violenţe
Liderul protestatarilor: au avut ordin să ne gazeze
Încăierare cu jandarmii la cel mai mare protest
Protestatarii cer ca reziştii să plece urgent

Polițistul brașovean Marian Godină a anunțat că se delimitează de protestele polițiștilor care cer salarii mai mari. „Mergeți la privat că se dau sporuri babane”, le-a transmis Godină, ironic.

„Văzând protestele de azi ale unor polițiști care au aprins fumigene și s-au certat cu jandarmii, nu pot decât să mă felicit încă o dată pentru articolele pe care le-am scris pe tema protestelor polițiștilor, delimitându-mă astfel de ei. #mergetilaprivatcasedausporuribabane”, a scris Godină, pe Facebook.

Membri ai Europol, sindicat al polițiștilor, și sindicaliști ai Publisind au protestat în fața Palatului Cotroceni, față de măsurile de înghețare a salariilor. Polițiștii s-au folosit de fumigene și au intrat în conflict cu jandarmii.

„Jos, jos, guvernul mincinos” și „Nu cedăm” – au scandat polițiștii, în fața Administrației Prezidențiale. La fața locului, era și un sindicalist în costum de polițist, care se plimba cu lanțuri la picioare.

La un moment dat, a avut loc și un incident, sindicaliștii îmbrâncindu-se cu jandarmii. Jandarmeria a fost acuzată că a primit ordin „să creeze busculadă”. Un polițist chiar s-a plâns că a fost îmbrâncit de o femeie-jandarm.

”Doamna asta, ce o fi ea, comandant, jandarm, ce este, m-a îmbrâncit. Au făcut zid în jurul meu și femeia mă îmbrâncea. Și au vrut să mă ia de aici! A ajuns Jandarmeria să fie stat în stat? La protestul de la Ministerul Justiției ne-au amendat pentru că nu am păstrat distanța socială. Distanța socială pusă de ei într-un țarc? Am ajuns noi, polițiștii, să stăm într-un țarc? Dar nu le e rușine? Ce înseamnă Jandarmeria asta? E stat în stat? Noroc cu voi, cu presa, că altfel eram în dubă acum!

Deci Jandarmeria este stat în stat. Răspund la comenzi politice! Îmi pare rău să spun asta, sunt colegii mei, dar fac niște abuzuri crase. Noi milităm pentru tot ce înseamnă salariu bugetar! Numai că ei fac niște abuzuri foarte grave! Au venit și au confiscat o geantă, fără nici un drept, care nu avea absolut nimic în ea! Am venit să văd ce face colegul meu și un sublocotenent m-a împins! Nu se poate așa ceva! Evident că e intimidare și abuz în serviciu! M-au scos din mulțime și m-au dus la mașină, ca să mă legitimeze! Doar ca să vadă colegii mei și să o lase mai ușor!”, s-a plâns polițistul.

Participanții la protestul polițiștilor au părăsit zona autorizată și nu au respectat orele prevăzute, arată reprezentanții Jandarmeriei București.

„Conform prevederilor protocolul încheiat, protestul de astăzi era autorizat să se desfășoare în perimetrul Statuii Leul. Pe timpul protestului, participanții au părăsit zona delimitată și au manifestat în zona pietonală de lângă intrarea în Palatul Cotroceni. Conform prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice (republicată), constituie contravenție ‘nerespectarea orelor de desfășurare, traseelor de deplasare sau locului și perimetrului destinat adunării publice’”, informează Biroul de presă al Jandarmeriei.

Pe baza acestor prevederi, Jandarmeria București a aplicat sancțiunile legale.Conform legii citate, organizatorul trebuie „să interzică participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanțe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru șocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acțiuni violente sau de tulburare a desfășurării normale a acestora”.

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei București, în urmă desfășurării adunării publice organizată de Federația Publisind în zona Palatului Cotroceni, în ziua de miercuri, au fost aplicate organizatorilor patru sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei, conform prevederilor Legii 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată pentru nerespectarea perimetrului adunărilor publice și instigarea participanților de a părăși locul special destinat și de a se manifestă astfel încât să tulbure ordinea publică.

Totodată, arată sursa citată, au fost identificate patru persoane care au folosit materiale pirotehnice, atât în perimetrul destinat adunărilor publice, cât și în afară acestuia, îngreunând vizibilitatea participanților la trafic, drept pentru care jandarmii din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București aflați în executarea atribuțiilor de serviciu au întocmit acte de constatare în vederea sesizării organelor competențe, existând suspiciunea rezonabilă de săvârșite a infracțiunii de folosire fără drept a articolelor pirotehnice.

Pe timpul activităților au fost de asemenea legitimate șapte persoane și verificate trei autoturisme, menționează Jandarmeria. Miercuri, reprezentanții Federației Publisind au protestat la sediul Administrației Prezidențiale împotriva înghețării salariilor și sporurilor și a neindexarii pensiilor cu valoarea inflației, cerând și o majorare a salariului minim corelată cu creșterea prețurilor.

Share