România liberă traduce din presa externă incredibil de bine

Share

Jurnaliştii români descoperă presa de peste Ocean. Şi pentru ca le place atât de mult ce scriu colegii lor, traduc articole întregi pe care le înghesuie mai apoi în ediţiile on-line ale ziarelor autohtone. Fără să citeze sursa de unde au preluat informaţia.

news.yahoo – Surfer witnesses 9/11 attack

“România liberă” a publicat ieri articolul “Povestea incredibilă a surferului care a văzut din ocean prăbuşirea New York-ului”. Recunosc, titlul m-a atras.

Am început să citesc, şi, de la o frază la alta, mă aşteptam să vad o referinţă la articolul iniţial, pentru că mi-am închipuit că nu Cosmin Macovei, cel care semnează textul din RL, a stat de vorbă cu Ed Hewitt, protagonistul poveştii.

Ei bine, nimic. Un text de peste 5.300 de semne, pe care Cosmin Macovei şi-l asumă, iar prin el, implicit şi “România liberă”.

Textul original a apărut cu şase zile înainte pe http://news.yahoo.com/, într-o secţiune dedicată comemorării a zece ani de la evenimentele de la 11 septembrie 2001.

Cum articolul din RL nu a fost contextualizat, ci pur şi simplu tradus, doi cititori îl critică pe jurnalist pentru faptul că nu e nimic “incredibil” în această poveste. Totuşi, ceva este. Jurnalismul de tip copy-paste.

sursa: Blog de investigatii

Share