Revista presei. Spre un nou imprumut FMI

Share

Curierul national sustine ca nu scapam de un nou imprumut de la FMI.

FOTO: InPolitics

Guvernul nu ia în calcul la acest moment încheierea unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), dar nici nu exclude o astfel de variantă, nevoia unui nou acord urmând să fie analizată la sfârşitul anului, a declarat luni ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Cum va arăta economia anul viitor? Vom ieşi din recesiune? – se intreaba Evenimentul zilei. Jurnalistii de la fosta Bulina Rosie raspund: În 2011, România ar putea ieşi din recesiune numai dacă se continuă reducerile cheltuielilor din sectorul de stat şi dacă vom atrage cât mai mulţi bani din afară.

Preţul grâului explodează pe pieţele externe, anunta Ziarul financiar, intrebandu-se: Cât vor câştiga fermierii români? Un raspuns ar fi ca, din cauza secetei din Rusia, grâul s-a scumpit cu 60% la bursele străine. Producătorii autohtoni aşteaptă să încaseze aproape un miliard de euro.

Eu sunt ceva mai sceptic. Grau de panificatie, in urma ploilor, nu mai avem deloc, pentru ca glutenul a scazut mult. Deci avem grau furajer. Pe de alta parte, l-am putea vinde pe acesta. Dar producatorii nostri sunt atat de inteligenti, incat provoaca o lipsa de lichiditate pe piata.

Cu alte cuvinte, au marit pretul la cote fantastice si prefera sa nu vanda si sa astepte sa vina un cumparator fabulatoriu. Care nu mai apare. Si uite-asa graul nostru furajer ramane pe camp, necules. La urmatoarea ploaie incolteste. “Mama ei de nemernicie romaneasca!” Am citat din Nichita Stanescu.

Iulian Fota, citat de Bursa: România nu-şi schimbă politica externă şi de securitate în Orientul Mijlociu. Consilierul prezidenţial susţine că ţara noastră nu va fi afectată de tensiunile dintre Iran şi SUA – Israel. Am vrea noi. Suntem aliati ai americanilor.

Si, in sfarsit, Adevarul informeaza ca Pământul este la un pas de un tsunami solar. Planeta noastră poate fi lovită zilele acestea de un val de căldură extremă, provocat de o explozie solară masivă. Specialiştii spun că „tsunamiul solar“, cum este numită unda de şoc eliberată de explozie, riscă să distrugă sateliţii şi să afecteze comunicaţiile din întreaga lume.

Ideea este ca exact azi in Romania vremea va incepe sa se raceasca. Asa ca putem sa stam linistiti si sa ne uitam cum sufera poate altii. Sunt rau, nu-i asa?

Share