Revista presei. Revolta mocneste in agricultura

Share

Curierul national: In agricultura mocneste latent revolta.

FOTO: Wikimedia

Potrivit preşedintelui Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, se pare că în acest moment mocneşte latent o stare de revoltă pe care o vom vedea manifestându-se în perioada următoare printr-o nouă serie de proteste.

Ziarul financiar: Băncile ţin clienţii mici captivi în credite cu dobânzi mari, acuză oamenii de afaceri. Cei patru milioane de clienţi care au credite în derulare erau ţinuţi captivi prin comisioanele usturătoare de rambursare anticipată şi obligaţi astfel să plătească dobânzi foarte mari, prin care băncile îşi acopereau propriile costuri şi pierderi din împrumuturile proaste vândute în trecut, este concluzia la care au ajuns patru oameni de afaceri invitaţi la dezbaterea ZF Expert de la care au absentat însă chiar cei direct implicaţi – bancherii şi autorităţile de reglementare.

Financiarul: Pentru Credit Suisse, Romania este candidatul ideal la aderarea la UE. Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, cu mai bine de trei ani si jumatate in urma, nu a fost observata inca de bancherii de la Crédit Suisse. Astfel, intr-un studiu realizat de Depar tamentul de Cercetare al institutiei financiare elvetiene se arata ca „numeroase tari din Europa de Est, precum Croatia si Romania, sustinute de perspectiva unei aderari la UE, sunt pe cale sa devina destinatii pentru investitii din ce in ce mai atractive”.

Capital: Statele care nu vor da faliment. Dacă state precum Grecia sau Venezuela au 50% şanse să intre în incapacitate de plată, exista ţări care au şanse infime să intre în faliment. Jurnaliştii de la 24/7 Wall St. au realizat un top al statelor cu cel mai sigur nivel al datoriei publice din lume, top care oferă şi indicele CPD, (Cumulative Probability of Default), indice care redă posibilitatea de default al acestor state. Topul a fost realizat pe baza datelor culese de la Credit Market Analysis şi reflectă stabilitatea economică şi financiară a acestor state.

Adevarul: Roşia Montană – ziariştii momiţi se dau în concediu. Robert Turcescu şi Ioan T. Morar, plimbaţi de Roşia Montană Gold Corporation în Noua Zeelandă, spun că sunt în vacanţă şi nu vor să comenteze implicaţiile etice ale acceptării unei astfel de invitaţii. În prima zi după lungul drum parcurs până în celălalt capăt al lumii, ziariştii români s-au bucurat de frumuseţile Auklandului, cel mai mare oraş al ţării.

Curentul: Fripturiştii lui Vântu – la team building în Noua Zeelandă cu papagali de presă în jur. Paranghelie „jurnalistică“ pe banii Gold Corporation.

Bursa: Prognoza FMI: Europa de Est, in crestere 3,3%. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a apreciat că redresarea economică a Europei de Est se stabilizează pentru prima dată de la începutul crizei financiare, a anunţat Bulgarian National Radio, citând Deutsche Welle, transmite luni Novinite.

Share