Redacţia România liberă stă pe un butoi de pulbere

Share

Jurnaliştii de la România Liberă i-au cerut lui Dan Adamescu rezolvarea situaţiei financiare, iar acesta le-a spus că vine Rareş Bogdan.

O delegaţie a ziariştilor a fost acasă la Dan Adamescu, unde patronul trustului Medien Holden le-a spus că Rareş Bogdan va prelua trustul care este publisherul România liberă şi din acel moment urmează resetarea lucrurilor, informează Reporter Virtual.

Jurnaliştii au transmis presei un protest, în care reclamă problemele managementului Medien. Rareş Bogdan ar trebui să fie director editorial peste tot trustul şi ar da un răspuns oficial la finalul săptămânii.

Prezentăm în continuare comunicatul redacţiei cotidianului România liberă:

Redacţia ziarului duce de ani buni o adevărată luptă de gherilla cu managementul trustului, mai exact cu managerul Rus Adrian-Ion​, pentru a renunţa la produsele slabe ale Medien Holding şi a se concentra pe România liberă (print şi online).

Luptele au început o dată cu primele întârzieri salariale din 2011-2012. În această dispută am solicitat arbitrajul patronului Dan Grigore Adamescu, care, de două- trei ori, a fost de acord să se întâlnească cu noi.

În afara obţinerii pe moment a unei părţi din salariile restante, întâlnirile nu s-au soldat cu alt rezultat concret. Medien Holding a continuat să scoată revste-maculatură, de genul „Bebelu” şi altele, în timp ce site-ul şi printul României Libere, ziar fanion al democraţiei postdecembriste, au fost subfinanţate, în ciuda faptului că sunt profitabile.

Între timp, conflictul dintre redacţia României libere şi Rus Adrian-Ion s-a acutizat, iar unul dintre efecte a fost acela că salariile erau plătite cu o lună întârziere şi NUMAI după ce le ceream în mod expres şi, frecvent, ameninţam cu nescoaterea ziarului.

Ani de zile a durat această luptă care nu a ajuns până acum în spaţiul public, doar datorită ataşamentului celor 20 de oameni din redacţie faţă de valorile României libere.

În ceea ce priveşte site-ul RL, acesta a avut de suferit din cauza lipsei investiţiilor şi a proastei administrări a managerului Adrian Rus.

În ultimele două luni, conflictul din redacţie s-a înrăutăţit din nou după ce, din senin, “au apărut noi datorii” ale trustului, iar managerul general ne-a cerut ca, de acum încolo, să acceptăm ca salariile să întârzie 60 de zile, nu 30 ca până acum.

În aceste condiţii, i-am trimis o scrisoare lui Dan Grigore Adamescu în care îi spuneam că nu vom mai scoate ziarul, dacă nu ne plăteşte restanţele. Am evitat totuşi luarea unei decizii radicale, tot din ataşament faţă de România liberă.

Tot în această perioadă, managerul ne-a informat că Dan Adamescu nu mai este de acord să rămânem în sediul din Bulevardul Carol I şi că trebuie să ne mutăm la tipografia ziarului, în afara oraşului, în apropiere de comună Glina.

În urmă cu câteva zile, trei oameni din redacţie s-au întâlnit cu Dan Grigore Adamescu la el acasă, pentru a-l întreba ce are de gând cu România liberă şi când ne plăteşte salariile restanţe (între două şi patru luni, în funcţie de departamentul la care lucrează).

În urma acestei discuţii, Dan Adamescu ne-a înştiinţat că va da un “reset” României libere, îl va aduce pe Rareş Bogdan în locul lui Dan Turturică şi a lui Adrian Rus, pe care-i consideră vinovaţi de ce se întâmplă cu România liberă.

De asemenea, patronul ne-a mai spus că se vor achita restanţele faţă de noi, fără a da un termen clar, urmând ca pe viitor “să decidă Rareş”. Proprietarul acestui ziar poate face ce vrea cu România liberă, iar Rareş Bogdan se poate lăuda cu capacităţile sale manageriale unde şi cum crede de cuviinţă.

Totuşi, până să vorbim despre viitor, trebuie rezolvat prezentul. Iar prezentul înseamnă achitarea tuturor datoriilor financiare pe care Medien Holding le are faţă de redacţie, până la orice eventuală modificare survenită la nivelul managementului sau acţionariatului.

Share