Radu Mazăre şi frate-său, Alexandru, vor să fie liberaţi

Share

Radu Mazăre și fratele său, Alexandru, vor să iasă de la Jilava și să fie liberați, până ce judecătorii se dumiresc cum se aplică legea, după decizia CCR.

Radu Mazăre (5 ani de închisoare în Dosarul Polaris, 9 ani de închisoare în Dosarul Retrocedărilor) și Alexandru Mazăre (3 ani în Dosarul Henri Coandă, în care fratele său a scăpat) au formulat contestație în anulare, la deciziile care i-au trimis după gratii, și cer suspendarea executării pedepselor.

Frații Mazăre se bazează pe decizia Completului de dezlegare a unor chestiuni de drept de la Înalta Curte, care se va întruni pe 11 noiembrie, pentru a decide impactul deciziei CCR, pe tema prescripției în cazul contestațiilor în anulare.

Radu și Alexandru Mazăre au venit pe rând, în fața camerei video de la Penitenciarul Jilava, pentru a-i convinge pe membrii Completului de 5 judecători să-i lase în libertate. Cei doi sunt închiși împreună, dar au condamnări în dosare diferite.

Radu Mazăre are condamnări definitive în Dosarul Polaris și în cel al retrocedării plajelor din Constanța, fiind achitat în Dosarul Henri Coandă, ca urmare a prescrierii faptelor.

Alexandu Mazăre este condamnat la 3 ani de închisoare, în Dosarul Henri Coandă, în care inițial fusese achitat.

Avocata fraților Mazăre, Ioana Focșa, a arătat în fața instanței că ambele contestații sunt admisibile, iar amândurora ar trebui să li se suspende executarea pedepselor.

„Se impune suspendarea executării pedepsei, câtă vreme – mai mult decât aparent – situația s-ar putea schimba. Câtă vreme există posibilitatea ca detenția să se transforme într-una ilegală, se impune suspendarea”, a declarat Ioana Focșa, cu privire la Radu Mazăre.

Acesta a depus concluzii de eliberare și pentru Alexandru Mazăre:

„Noi nu am invocat prescripția, am primit achitare pe fond. Cu privire la suspendarrea executării pedepsei, arătăm că majoritatea curților de apel au admis în principiu contestațiile și au lăsat inculpații în libertate, unii executând deja doi ani de închisoare”.

Share