Putin vrea să confişte proprietăţile criticilor războiului

Share

Vladimir Putin strânge şurubul şi mai mult în Rusia, contra celor care critică războiul contra Ucrainei.

Criticii războiului din Ucraina ar putea avea proprietățile confiscate, conform noii legi rusești.

Putin vrea să confişte proprietăţile criticilor războiului

Proiectul de lege care permite confiscarea obiectelor de valoare a fost susținut de principalele partide politice din Duma de Stat.

Kremlinul a elaborat un proiect de lege, care prevede confiscarea proprietăților și a obiectelor de valoare ale criticilor războiului din Ucraina, condamnați, printre altele, pentru discreditarea armatei ruse sau pentru că au cerut sancțiuni externe.

Proiectul legislativ de modificare a Codului Penal a fost înregistrat în Duma de Stat a Rusiei, unde a fost susținut de principalele partide politice și se pare că va fi adoptat ca lege.

Citeşte şi: VIDEO Probleme, Vova? Patriarhul Kirill: Să ne rugăm pentru Putin

Proiectul de lege ar permite guvernului să confiște banii și bunurile folosite sau destinate finanțării activităților ilegale sau a celor despre care se crede că amenință securitatea națională, după cum se stabilește printr-un ordin judecătoresc, conform The Guardian.

De asemenea, ar permite forțelor de ordine să confiște onorariile primite de jurnaliști sau cercetători condamnați pentru că au scris informații false despre invazia Ucrainei sau să confiște alte bunuri mai valoroase, inclusiv mașini sau apartamente, ca substitut, au declarat avocații.

Guvernul nu a ascuns prea mult faptul că îi vizează pe rușii antirăzboi, prin noile legi, care au fost anunțate la sfârșitul săptămânii trecute.

Citeşte şi: Vladimir Putin: Invadatorii mongoli, mai buni pentru Rusia decât cuceritorii occidentali

De când Vladimir Putin a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022, guvernul a adoptat o serie de legi, pentru a-i pedepsi pe cei care critică războiul sau răspândesc informații despre crimele de război ale Rusiei în Ucraina.

A fost “necesar să pedepsim ticăloșii, inclusiv personalități culturale, care îi susțin pe naziști, care toarnă mizerii asupra țării noastre, a soldaților și ofițerilor implicați în [război]”, a declarat Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat.

“Oricine încearcă să distrugă Rusia, să o trădeze, trebuie să fie pedepsit așa cum merită și să compenseze daunele cauzate țării pe seama proprietății lor”, a adăugat el.

Nu ai voie să zici nici despre Curtea Penală Internaţională

Rușilor li se vor confisca proprietățile, dacă vor fi găsiți vinovați de răspândirea de informații false despre armată, discreditarea armatei, apelarea la sancțiuni împotriva Rusiei, apeluri la extremism sau nazism sau acte considerate a fi o amenințare la adresa securității statului.

Cei care “ajută la executarea deciziilor organizațiilor internaționale care nu includ Rusia”, de exemplu mandatul de arestare al Curții Penale Internaționale pentru Putin, ar fi de asemenea vizați de lege.

Experții juridici au avertizat că legea ar facilita pedepsirea de către guvern a rușilor care se opun războiului, dintre care mulți au fugit din țară.

Povestea de adormit copiii, cu “inamicul extern”

“Modificările propuse au ca scop principal combaterea “inamicului intern” – opozanții războiului, care își răspândesc opiniile și încearcă să-i convingă pe alții”, a declarat Maria Nemova, avocat al grupului pentru drepturile omului Memorial.

Evgeny Smirnov, șeful firmei juridice independente First Department, a declarat că proiectul de lege ar oferi agențiilor de aplicare a legii ruse un “nou instrument pentru a exercita presiuni asupra celor care nu sunt de acord cu politica autorităților ruse”.

El a adăugat: “Prin decizie judecătorească, va fi posibilă confiscarea oricărei proprietăți a unei persoane condamnate, corespunzătoare valorii bunurilor care urmează a fi confiscate. Aceasta înseamnă riscurile de privare de apartamente/autoturisme și alte bunuri dobândite înainte de comiterea infracțiunii.”

Legea va permite, de asemenea, instanțelor rusești să le retragă premiile publice celor care se pronunță împotriva războiului și apoi vor fi judecați pentru discreditarea armatei sau răspândirea de informații false despre conflict.

Share